Zdrowe warzywa i owoce z lokalnych gospodarstw rodzinnych

Sektor ogrodniczy w Polsce ciągle stanowi silną gałąź polskiego rolnictwa. Chociaż na rynku jest już mniej niewielkich, rodzinnych gospodarstw te które przetrwały przemiany gospodarcze i pokoleniowe, zahartowały się w konkurencji, sprofesjonalizowały i wyspecjalizowały. Rynek Hurtowy Bronisze zaprasza do obejrzenia tematycznych filmów prezentujących regiony ogrodnicze, tradycje uprawy, formy sprzedaży warzyw i owoców z lokalnych gospodarstw rodzinnych.

Patrząc na ogrodniczą mapę Polski osiem regionów jest szczególnie znanych przeciętnemu mieszkańcowi naszego kraju.

Okolice Czerwińska i Płońska, gdzie od pokoleń uprawiane są owoce miękkie, w szczególności truskawki, ale również maliny, a także warzywa korzenne i liściaste, Łowicz i ziemia łęczycka słynna z warzyw kapustnych, Grójec i Warka nazywane, bez większej przesady, największym sadem Europy, Przetworów, Przytyk oraz Przysucha stojące papryką, cukinią, fasolą szparagową i bakłażanami.

Region sandomierski znany ze wspaniałych śliwek, brzoskwiń, moreli, jabłek i gruszek. Kalisz i okolice gdzie od dawna produkuje się pomidory i ogórki o palmę pierwszeństwa rywalizujący z regionem otwockim.

W regionach tych przetrwały niewielkie, najczęściej rodzinne gospodarstwa ogrodnicze. Lata konkurencji z wielkotowarowymi gospodarstwami oraz nieustanną presją owoców i warzyw importowanych zdecydowały o wysokiej specjalizacji tych mikroprzedsiębiorstw, która charakteryzuje się ogromną dbałość o jakość towaru.

Owoce i warzywa pochodzące z tych gospodarstw bardzo rzadko trafiają na półki popularnych dyskontów, a tym bardziej sieci wielkopowierzchniowych.

Sprzedawane najczęściej na bazarkach, w warzywniakach, lokalnych sklepach charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, a dzięki krótkiej drodze z pola na stół świeżością, nieosiągalną dla towarów, które przechodzą długi proces logistyczny nowoczesnych sieci handlowych.

Kupując owoce i warzywa na bazarach i w warzywnikach warto sobie uzmysłowić, że za ich produkcją stoi wielopokoleniowa tradycja, zwyczaje i historia regionu.

Za każdym kupowanym przez nas owocem i warzywem stoi żywy człowiek, historia jego rodziny, regionu. To często bardzo barwne postaci, które do swojej pracy podchodzą z pasją i oddaniem.
 

Rynek Hurtowy postanowił przypomnieć o tradycjach regionów sadowniczych i warzywniczych, pracy ludzi, którzy często od pokoleń prowadzą małe rodzinne gospodarstwa ogrodnicze, o roli tych gospodarstw w zaopatrzeniu w owoce i warzywa mieszkańców małych i dużych miast.

Warto docenić ich pracę i pielęgnowanie różnorodności w zglobalizowanym, coraz częściej homogenicznym świecie.

Na kanale firmowym YouTube Bronisze prezentowane są krótkie, tematyczne filmy prezentujące regiony ogrodnicze, tradycje uprawy, formy sprzedaży (https://www.youtube.com/playlist?list=PLYNoREy5QqLlh1zNQUzHYNHucYWN4tbVs ).

Wierzymy, że cykl spotka się z Państwa zainteresowaniem, ponieważ tradycja upraw polskich owoców i warzyw jest czymś czym możemy się chwalić na całym świecie.
 


Warszawski Rolno – Spożywczy Rynek Hurtowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *