„Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!” – dzieci już to wiedzą!
Jak pszczoły pomagają przy produkcji żywności? Czy bakterie mogą być niezbędne dla naszego życia? W jaki sposób działa układ trawienny człowieka? Odpowiedzi na te i inne pytania poznali zwycięzcy konkursu „Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!”
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin od trzech lat prowadzi kampanię „W ochronie koniecznej”. Jej celem jest informowanie o współczesnych sposobach produkcji roślinnej i nowoczesnym rolnictwie, w którym stosowane są środki ochrony roślin. W ramach tych działań Stowarzyszenie od dwóch lat organizuje konkurs dla uczniów szkół podstawowych pt. „Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!”. Celem konkursu jest zaszczepienie dobrych nawyków żywieniowych oraz uświadomienie uczniom, że warzywa i owoce są, zgodnie z najnowszą piramidową żywieniową, podstawą zbilansowanej diety, a ich konsumpcja stanowi warunek zdrowia i rozwoju każdego człowieka.
Do wzięcia udziału w tegorocznej edycji konkursu zostało zaproszonych ponad 650 szkół z całego województwa pomorskiego. Spośród nadesłanych prac jury wybrało trzy najbardziej pomysłowe.
Trzy zwycięskie klasy wzięły udział w nagrodę w warsztatach edukacyjnych Baylab w Gdańsku. W trakcie zajęć dzieci mogły dowiedzieć się, w jaki sposób pszczoły pomagają w produkcji żywności, jak jest zbudowany układ krwionośny i pokarmowy człowieka oraz czym są złudzenia optyczne. Dodatkowo każda szkoła, z której pochodzą zwycięskie klasy, otrzymała pomoce naukowe do pracowni przyrodniczej.
Laureatami konkursu zostały:
Szkoła Podstawowa w Kornem im. rtm. Witolda Pileckiego,
Szkoła Podstawowa nr 8 w Wejherowie,
Szkoła podstawowa nr 8 im. Mikołaja Kopernika w Malborku.
Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Kornem opracowali przepis na zielony koktajl pełen witamin. Zorganizowali również happening pod hasłem „Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!”, który odbył się podczas Powiatowego Dnia Ziemi w Kościerzynie.
Klasa 5c ze Szkoły Podstawowej nr 8 w Wejherowie wykonała natomiast owocowe szaszłyki, które były rozdawane na zorganizowanym w szkole happeningu. Klasa przygotowała także kolorowe transparenty, które miały zachęcać innych uczniów do konsumpcji warzyw i owoców.
Uczniowie z klasy 6a ze Szkoły Podstawowej nr 8 im. Mikołaja Kopernika w Malborku przygotowali sałatki owocowe i warzywne. Cały proces został zaprezentowany w formie fotorelacji.
Warsztaty zostały przeprowadzone przez salon popularno-naukowy Baylab firmy Bayer. To multimedialne laboratorium, w którym młodzi ludzie mogą poszerzać swoją wiedzę z zakresu nauk medycznych i przyrodniczych, łącząc naukę z zabawą.