Warzywa i owoce najlepiej zwiększają odporność organizmu

Świadomość prozdrowotnej roli tego co jemy bardzo wzrosła w czasie pandemii. Według badań Kantar świeże warzywa i owoce są przez Polaków najczęściej wskazywane jako produkty podnoszące odporność organizmu (64%). Niemal połowa badanych wskazuje kiszonki (48%). Rzadziej wymieniane są suplementy diety (19%). Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby budować odporność organizmu, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.

W dobie pandemii zastanawialiśmy się spożywanie, których produktów najbardziej zwiększa odporność. Zapytaliśmy o to Polaków. Okazuje się, że dwie trzecie Polaków (64%) jest zdania, że w największym stopniu odporność organizmu zwiększa spożywanie świeżych warzyw i owoców. Blisko połowa wskazała kiszonki, takie jak kapusta i ogórki, jako produkty, które budują odporność organizmu. Polacy uważają, że warto spożywać też naturalne antybiotyki, np. czosnek czy cebulę (46%) – mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar. – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar

19% respondentów uważa, że suplementy diety kupowane w aptece zwiększają odporność organizmu. 17% mówi o przetworach owocowych i warzywnych, 15% o gotowanych gotowane warzywach i owocach. 14% mówi o fermentowanych produktach mlecznych.
7% Polaków mówi, że na odporność wpływ na konsumpcja złożonych węglowodanów. Taki sam procent wymienia mięso i przetwory mięsne.
Świeże warzywa i owoce są częściej wskazywane przez kobiety (66%), badanych w wieku 50-59 lat (71%) oraz osoby z wyższym wykształceniem (68%). Kiszonki wskazują kobiety (50%) oraz osoby z wyższym wykształceniem (53%), natomiast suplementy diety są wybierane są przez młodszych respondentów (15-17 lat – 30%).

Cieszy ten wynik. Widać, że świadomość jest duża, bo ponad 95% badanych potrafiło udzielić odpowiedzi na to pytanie. Najczęściej łączymy budowanie odporności organizmu z konsumpcją świeżych warzyw i owoców. To co jemy ma wpływ na stan zdrowia, w tym kondycję układu odpornościowego. Wyniki badań pokazują sens działań dietoprofilaktycznych budujących odporność organizmu – mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar.

Czy warto i jak edukować?
– Budowanie odporność w sposób naturalny wymaga większego zaangażowania. Warto edukować, zwłaszcza, że jedzenie smaczne i wartościowe w kontekście odporności, nie jest trudne, nie musi być czasochłonne, może być przyjemne. Tym bardziej, że z badań wynika, że ludzie dbający o odporność postrzegają ją jako obszar, na który można mieć aktywny wpływ. W większym stopniu dostrzegają wpływ zdrowej diety na budowanie odporności. Mniej dbający o odporność uważają, że mają mniejszy wpływ na jej budowanie i dostrzegają mniejszy związek między dietą a odpornością. Niektórzy wręcz go podważają. W konsekwencji przekłada się to na różny sposób odżywiania, w tym różne postrzeganie roli warzyw i owoców w diecie – mówi Urszula Krassowska z Kantar Public.
Zwraca uwagę fakt, iż młodzi respondenci wyraźnie częściej wskazują suplementy diety, aniżeli starsi badani. Z innych badań wiemy, że są Polacy ich konsumentami na wielką skalę.

 

 

 

http://polskiesuperowoce.pl, inspiresb.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *