W poniedziałek Światowy Dzień Żywności

Temat jakości i bezpieczeństwa żywności staje się dla nas, z różnych powodów, coraz ważniejszy. Na żywność przeznaczamy ¼ naszych dochodów, bardzo chętnie czytamy informacje dotyczące prawidłowego odżywiania się, wpływu diety na zdrowie, dyskutujemy o tym w gronie rodziny i przyjaciół.

Światowy Dzień Żywności, który obchodzimy 16 października, to czas na podkreślenie wyzwań ekonomicznych, społecznych i politycznych, przed jakimi stają codziennie rządy państw, rolnicy, producenci żywności a na koniec – konsumenci.  Przewiduje się, że populacja ludzi na świecie wzrośnie do 2050 roku o 2 miliardy – do prawie 10 miliardów. W skali globalnej za 30 lat będziemy musieli produkować o połowę więcej żywności, niż produkujemy dziś. A zatem jak to zrobić i jednocześnie jak najmniej wpływać na otaczający nas świat, na zasoby naturalne, na środowisko?

Ogromna rola i odpowiedzialność spoczywa dziś na rolnikach, którzy swoją codzienną pracą muszą dostarczać coraz więcej żywności, aby wyżywić nas – konsumentów.  Warto dziś zadać sobie pytanie: czy my konsumenci wiemy wystarczająco o pracy rolników?

Mieszkańcy miast nie doceniają pracy rolnika, nie mają również świadomości ile wymaga ona poświęceń. Zdecydowana większość Polaków podaje się romantycznej wizji pracy na roli, równoznacznej z przyjemnym kontaktem z naturą – wieś kojarzy nam się z nieskażoną przyrodą (41%), miejscem związanym z ciszą i spokojem (23%), a także poczuciem stabilizacji, harmonią i wakacyjnym wypoczynkiem (50%)i.
Nic bardziej mylnego – dzisiejsza wieś bardzo się zmodernizowała. Rolnicy to ludzie świadomi i zaangażowani w bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego, wdrażający
w swoich gospodarstwach nowoczesne technologie, biorący udział w szkoleniach, produkujący żywność na eksport. To producenci żywności, którzy muszą spełnić określone standardy  produkcyjne ściśle określone przepisami, przede wszystkim dbając  o wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności. Mało kto z nas wie, że rolnicy są sprawdzani przez szereg krajowych i międzynarodowych instytucji kontrolnych.

Produkujemy wysokiej jakości żywność z myślą o konsumentach, ich wymaganiach, gustach oraz zdrowiu i bezpieczeństwie. Gospodarstwa to dziś przedsiębiorstwa. Rolnik, który chce sprzedawać swoje plony musi korzystać z nowoczesnych technologii i nieustająco się dokształcać – powiedziała Dorota Niedbała, właściciela sadu w rejonie grójecko-wareckim.

Wszystkie gospodarstwa rolne, zarówno ekologiczne jak i konwencjonalne, są zobowiązane do stosowania integrowanej ochrony roślin – to metoda, która zakłada stosowanie w pierwszej kolejności metod biologicznych. Dopiero, kiedy one zawiodą, stosowane są środki ochrony roślin. Środki ochrony roślin to jedno z wielu narzędzi pracy rolnika. To leki dla roślin, które pomagają zwalczać choroby i szkodniki, i stosowane zgodnie z dobra praktyką i przepisami są bezpieczne dla ludzi, zwierząt i środowiska.

Ostatnie dwudziestolecie to okres intensywnych zmian na polskiej wsi, które dostosowują się do globalnych wyzwań żywnościowych. Produkujemy w Polsce coraz więcej żywności, o coraz wyższych parametrach jakościowych. Świadczy o tym znaczny wzrost eksportu polskiej żywności na rynki światowe (ponad 80% naszego eksportu produktów rolno-spożywczych dociera do krajów Unii Europejskiej)ii. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *