W ochronie ogórków postaw na miedź systemiczną

Choroby ogórków to wyzwanie, z którym plantatorzy mierzą się co roku. Oprócz znanych i najczęściej występujących, takich jak mączniak rzekomy dyniowatych czy bakteryjna kanciasta plamistość, problemem są nowe, trudne do zidentyfikowania jednostki chorobowe. Tymczasem maleje pula standardowych środków ochrony roślin, dostępnych do stosowania w tej uprawie. Dlatego rolnicy szukają innych rozwiązań, które będą miały szerokie spektrum działania – również na te nowe patogeny. Interesującą opcją jest włączenie do programu ochrony ogórków nawozu zawierającego miedź nowej generacji o działaniu systemicznym.

Ogórki gruntowe to uprawa, która wymaga umiejętnej ochrony przed chorobami. Utrudnieniem dla rolników jest fakt, że w ostatnim czasie z rynku wycofywanych jest wiele substancji aktywnych, do tej pory standardowo stosowanych do zwalczania patogenów grzybowych. Kolejny problem stanowi coraz częstsze występowanie na plantacjach nowych chorób, trudnych do samodzielnego zidentyfikowania. Dlatego producenci warzyw poszukują alternatywnych rozwiązań, które mają szerokie spektrum działania – nie tylko na powszechnie występującego mączniaka rzekomego czy bakteryjną kanciastą plamistość, ale też na inne patogeny. Rolnicy starają się również wplatać pomiędzy typowe zabiegi, wykonywane w ramach standardowego programu ochrony roślin, inne rozwiązania, mające na celu wspomaganie naturalnej odporności ogórków na trudne warunki i czynniki chorobotwórcze.

Wyzwania w uprawie ogórków

Właśnie taką strategię przyjął Paweł Kowalski ze wsi Janików w gminie Kozienice – w regionie znanym z produkcji warzyw, np. kapusty, ogórków i ziemniaków. Jeśli chodzi o ogórki, największą popularnością cieszą się tam odmiany niepartenokarpiczne, które co prawda dają nieco niższy plon, jednak zachowują przydatność do spożycia przez dłuższy okres niż odmiany partenokarpiczne. W ponad 40-hektarowym gospodarstwie rolnik uprawia ogórki gruntowe z przeznaczeniem na kiszenie, a także truskawki. Oprócz tego prowadzi hodowlę trzody chlewnej. Warzywa z jego plantacji kupowane są przez lokalnych producentów kiszonek, a następnie trafiają do sprzedaży w całej Polsce. Jak podkreśla plantator, ogórki do kiszenia powinny być dobrej jakości – muszą być proste i mieć idealny rozmiar (7-11 cm), nie mogą zawierać zbyt dużo azotu ani pozostałości substancji aktywnych. Ważne, aby przez cały sezon prowadzone było prawidłowe nawożenie, co pozwala na zachowanie parametrów jakościowych plonów.

W okolicach Kozienic sezon 2022, od samego początku suchy i zimny, okazał się dość trudny dla ogórków, które są roślinami ciepłolubnymi. Podczas znacznego ochłodzenia, które wystąpiło w pierwszej połowie lipca, temperatura w nocy spadała poniżej 10 stopni C, co utrudniało wzrost i plonowanie tych upraw.

RedM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *