Trwają żniwa konopne

Polscy producenci konopi przemysłowych (Cannabis sativa L.) rozpoczęli żniwa. Pogoda sprzyjała w tym roku, więc uprawy są obfite. Z ponad trzymetrowych roślin powstaną produkty żywnościowe i cenne ekstrakty z CBD – pierwsze już w październiku.

Konopie nie są szczególnie wymagającymi roślinami. Aby dobrze wyrosły potrzebują wody i temperatury około dwudziestu siedmiu stopni Celsjusza. 

– W tym roku warunki były na tyle sprzyjające, że mamy doskonały urodzaj. Konopie osiągnęły około trzech metrów wysokości – tłumaczy Piotr Kupka, odpowiedzialny za uprawy w śląskim gospodarstwie, które rozpoczęło właśnie żniwa. Moment, w którym hodowcy przystępują do zbiorów uzależniony jest od zawartości w kwiatostanach stężenia cennych kannabinoidów. Ich poziom jest regularnie badany w laboratorium i kiedy osiąga szczytową wartość, można rozpocząć zbiory. Zazwyczaj na plon czeka się około trzech miesięcy.

W tym sezonie z pierwszymi zbiorami ruszyliśmy na początku sierpnia – wyjaśnia Piotr Kupka. – Najpierw ścinane są kwiaty, później łodygi, czyli słoma konopna. Konopie zbieramy na dwa sposoby: oprócz zbioru mechanicznego, który jest najbardziej wydajny, co roku wracamy do korzeni i część żniw prowadzimy metodą tradycyjną, czyli ręcznie – dodaje i podkreśla, że jest to proces dużo bardziej pracochłonny i wymagający, jednak jego zalety są nieporównywalne do zbioru mechanicznego. Ścinanie ręczne zdecydowanie podnosi ilość i jakość plonu. Mniej nasion osypuje się na glebę, przez co zbiór jest większy. Metoda ta nie doprowadza do uszkodzenia roślin, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje właściwości i okazały wygląd. Zebrane w ten sposób kwiatostany zachowywane są w całości, dzięki czemu pięknie prezentują się w butelkach z olejem konopnym wytłaczanym z nasion.

Wiązki konopne są umieszczane w specjalnych mobilnych suszarniach położonych w pobliżu pól. Kwiaty suszone są powietrzem o temperaturze do 40 stopni Celsjusza pod bardzo wysokim ciśnieniem i trwa to od 24 do 36 godzin, w zależności od pogody. Im bardziej jest sucho i ciepło, tym ten okres jest krótszy.

Każda część rośliny znajduje inne zastosowanie. Z liści i nasion produkowana jest żywność, natomiast suplementy diety powstają z kwiatów.

Dzięki temu przy ich hodowli nie ma potrzeby stosowania herbicydów ani pestycydów. Zbędne są również nawozy sztuczne – długi system korzeniowy, sięgający od 1,5 do 2 metrów umożliwia im pobieranie wszystkich niezbędnych składników z podłoża, a po zbiorze korzenie, które zostają w ziemi tworzą użyźniającą biomasę, zapobiegając wyjałowieniu gleby. Ich działanie oczyszczające ziemię z metali ciężkich i toksyn sprawiło, że stosowane były przez rolników w płodozmianie od wieków. Mogą rosnąć w praktycznie każdym klimacie i nasłonecznieniu.


– Zaczynamy na nowo dostrzegać potencjał konopi w wielu obszarach przemysłu i przetwórstwa – mówi Gryt. – Jest to roślina niezwykła, wykorzystywana do produkcji żywności, tkanin czy nawet papieru, dzięki czemu można ograniczyć produkcję celulozy z drewna. To powoduje, że uprawa konopi służy naszemu środowisku, a szeroki wachlarz jej zastosowań sprawia, że hodowcy coraz częściej decydują się na jej uprawę.

dobrekonopie.pl red.AS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *