Targi „Polska smakuje”

w Augustowie odbyła się kolejna edycja Targów „Polska smakuje” organizowanych wspólnie przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Białymstoku i Urząd Miasta Augustów pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Targi „Polska smakuje” są jednym z większych wydarzeń, organizowanym dla producentów żywności regionalnej w woj. podlaskim. Za nami już V edycja wydarzenia, które od 2016 r. odbywa się w Augustowie. „Polska smakuje” to silna marka, która jest gwarantem najwyższej jakości produktów rolno-spożywczych i rozbrzmiewa w całym kraju na wielu imprezach.

Uroczystego otwarcia targów dokonał Z-ca Dyrektora Generalnego KOWR Michał Wiśniewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego Wiesława Burnos oraz Burmistrz Augustowa Mirosław Karolczuk.
Po wygłoszeniu przemówień, Dyrektor OT KOWR w Białymstoku Jadwiga Zabielska wraz z  Z-cą Dyrektora Generalnego KOWR Michałem Wiśniewskim wręczyli statuetki Polska smakuje podlaskim producentom, przedstawicielom instytucji branży rolniczej oraz Kołom Gospodyń Wiejskich za bardzo dobrą współpracę z OT KOWR w Białymstoku.

Na targach wzorem lat ubiegłych zaprezentowało się ponad 50 producentów rolnych z województwa podlaskiego, lubelskiego, mazowieckiego i warmińsko-mazurskiego, którzy są zrzeszeni pod marką „Polska smakuje”. Rolnicy i wytwórcy przywieźli ze sobą polskie produkty regionalne takie jak: sery, produkty mleczne, wędliny, miody, zioła, chleby, soki czy inne przetwory, które zadowolą nawet najbardziej wymagających konsumentów.

Pracownicy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziałów Terenowych w Białymstoku, Lublinie i Warszawie zorganizowali stoisko informacyjno-promocyjne, przy którym można było uzyskać informacje m.in. o idei promowania polskiej żywności pod wspólną marką „Polska smakuje”.

Podczas drugiego dnia targów został rozstrzygnięty I etap wojewódzki konkursu „Bitwa regionów”. W tym roku pandemia spowodowała zmiany w regulaminie konkursowym, które nakładały na Koła Gospodyń Wiejskich większe wyzwanie nie tylko kulinarne, ale również filmowe. Mimo nowych reguł gry KGW sprostały wyzwaniom i wpłynęły aż 33 zgłoszenia.

Jury pod przewodnictwem znanego kucharza Jerzego Nogala oceniało m.in. przepisy, sposób wykonania i prezentację dań.

Laureatami zostały następujące KGW: 

– I miejsce: KGW w Rudzie za roladę z dzikiej kaczki,

– II miejsce: KGW „Szeroka struga” w Łapach – Pluśniakach za pierogi z gęsiną,

– III miejsce: KGW w Radziłowie za biebrzańskiego faszerowanego szczupaka.

Pamiątkowe dyplomy oraz czeki wręczyli Z-ca Dyrektora Generalnego KOWR Wojciech Kędzia oraz Dyrektor OT KOWR w Białymstoku Jadwiga Zabielska.

Na Targach nie zabrakło również dobrej muzyki, konkursów dla publiczności, animacji dla dzieci i występów zespołów ludowych.

Przez dwa dni odwiedzający targi mieszkańcy Podlasia i turyści z całej Polski mogli bezpośrednio nabyć polską żywność najwyższej jakości i posmakować produktów regionalnych oraz cieszyć się wyjątkowym klimatem, który panuje  w Augustowie – letniej stolicy Podlasia.

KOWR, fot. KOWR

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *