Światowy Dzień Owoców i Warzyw
15 października to Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Rok 2021 jest pod tym względem wyjątkowy, ponieważ Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła go rokiem owoców i warzyw. Nie powinniśmy traktować tego faktu jako kolejnej deklaracji, ale bicie na alarm. Dieta większości
z nas nie jest zdrowa. Coraz chętniej sięgamy po gotowe produkty, a spożycie tzw. fastfoodów i cukru ciągle wzrasta. Nie musimy odwoływać się do badań naukowych i statystycznych, widać to na ulicy. Niestety tendencja ta dotyczy również dzieci, które naśladują dorosłych, lub nie mają odpowiedniej wiedzy na temat tego, jak zdrowo się odżywiać.
Właśnie wiedza jest tu kluczowa. Zmiana nawyków żywieniowych jest możliwa jedynie wtedy, kiedy każdy z nas, w tym również najmłodsi konsumenci, będą wiedzieli, jakie korzyści niesie ze sobą zdrowa dieta. Jeśli nie zaczniemy działać teraz, czeka nas nieuchronna katastrofa.
Dane Światowej Organizacji zdrowia dowodzą, że w ciągu 20 ostatnich lat liczba dzieci z nadwagą wzrosła kilkukrotnie. Wyniki raportu World Obesity Federation wskazują, że w Polsce dzieci tyją najszybciej w Europie! Do 2030 roku problem otyłości może dotyczyć nawet 1 miliona najmłodszych Polaków. Co niesie ze sobą otyłość? Choroby układu krwionośnego i cukrzyca to najbardziej jaskrawe przypadki. Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być kształtowane już od najmłodszych lat.
Prawdopodobnie każdy rodzic ma swój autorski lub zapożyczony od znajomych i rodziny sposób na to, aby przekonać dziecko do jedzenia owoców i warzywa. Przede wszystkim nie może być nudno, tylko ciekawie i zabawnie, tak aby owoce i warzywa nie kojarzyły się z przykrym obowiązkiem, a przyjemnością i zabawą. Tym tropem poszli również twórcy i partnerzy projektu #wybieramPOLSKIEjabłka.
– W pierwszej edycji projektu przygotowaliśmy grę „Ninja z sadu” na urządzenia mobilne, która oprócz zabawy oferuje możliwość poznania ciekawostek dotyczących jabłka – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Generalna Stowarzyszenia Sady Grójeckie – w obecnej, drugiej edycji programu powstała książeczka dla dzieci pod tytułem „Antek z sadu”. Najmłodsi czytelnicy będą mogli zdobyć, w zabawnej i atrakcyjnej formie, wiedzę dotyczącą produkcji jabłek, ekologii i zdrowej diety.
Dlaczego promocja spożywania owoców i warzyw jest tak ważna? Niestety Polacy, zarówno dorośli jak i dzieci, jedzą zdecydowanie za mało warzyw i owoców. Wskazują na to dietetycy, lekarze i badania statystyczne, takie jak te prowadzone w ramach Narodowego Badania Konsumpcji Warzyw i Owoców. Tylko 13% Polaków stosowało się do zasady połowy talerza, zgodnie, z którą owoce
i warzywa powinny stanowić połowę każdego posiłku. Natomiast większość Polaków (61%) je bardzo mało owoców i warzyw, a 18% nie je ich prawie wcale.
– ,,Niechaj pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Te słowa Hipokratesa są nadal aktualne – mówi Magdalena Wrotek-Figarska – jabłka, a także inne owoce i warzywa, to naturalne bomby witaminowe, które wspomagają organizm. Jego odporność, trawienie, system krwionośny. Musimy pamiętać, że nawyki żywieniowe rodziców przenoszą się na dzieci. Im wcześniej zaczną one odżywiać się zdrowiej tym lepiej.
Książeczka będzie dystrybuowana w trzech województwach, z których pochodzą partnerzy projektu: mazowieckim, lubelskim i świętokrzyskim. Elektroniczna, bezpłatna, wersja książeczki będzie również dostępna na stronach internetowych partnerów projektu i profilu #wybieramPOLSKIEjabłka na Facebooku.
createandproduction.pl