Sposób na wiosenną sałatkę
Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje dwie wiosenne sałatki.
Pierwsza – z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i wiosennymi nowalijkami – to doskonała propozycja na rodzinne danie. Natomiast sałatka z łazankami, szynką parmeńską i szparagami idealnie sprawdzi się np. podczas eleganckiego przyjęcia. Kucharz podpowiada też, jak zrobić wywar rybny, który wzmocni smak sosu do sałatki oraz jak ugotować idealne szparagi.
Z pozostałości wędzonego pstrąga, którego użyjemy do sałatki, można zrobić pyszny wywar. Po zredukowaniu go do konsystencji rzadkiego syropu możemy dodać go do naszego sałatkowego sosu, żeby wzmocnić jego smak – radzi ekspert Lubelli.
Jeśli natomiast chcemy dobrze przygotować szparagi, skorzystajmy z kolejnego triku kucharza: Szparagi gotujemy bardzo krótko. Wystarczy 60 sekund we wrzącej wodzie, żebystały się chrupiące. Jeśli natomiast wolimy miękkie, trzymajmy je we wrzątku przez 4 minuty. Szparagi można także grillować – po 2-3 minuty z każdej strony albo usmażyć na oliwie na patelni. Ciekawym sposobem przyrządzenia szparagów jest też pokrojenie ich obieraczką do warzyw w cienkie, długie plastry – możemy jeść je wtedy od razu lub zmiękczyć kilkoma kroplami oliwy, cytryny i szczyptą soli.