Smaczne targi w Poznaniu

Tradycyjnie, targom Polagra towarzyszyły targi Smaki Regionów. Rozpoczęły się one dwa dni wcześniej. To wyjątkowa ekspozycja, dedykowana producentom regionalnej i tradycyjnej żywności. W ceremonii otwarcia tych targów uczestniczył sekretarz stanu Ryszard Bartosik.

– Mamy się czym szczycić, nasza żywność jest najlepsza na świecie – zaznaczył wiceminister Bartosik, który uczestniczył w ceremonii otwarcia.

Smaki Regionów prezentują oryginalną, regionalną, polską żywność. Mają na celu wspieranie rozwoju produkcji polskich produktów wysokiej jakości i promowanie rodzimej żywności.

– Każdy region ma swoje smaki, swoje dziedzictwo i tradycje, które trzeba pielęgnować i o które trzeba dbać – podkreślił sekretarz stanu.

Podczas ceremonii otwarcia wręczone zostały nagrody laureatom Konkursu „Medal Targów Smaki Regionów”.

Sekretarz stanu Ryszard Bartosik zwiedził targowe ekspozycje. Odwiedził też stoisko zorganizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z ekspozycją wystawienniczą produktów zarejestrowanych w unijnym systemie jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Rozmawiał m.in. z producentami: wielkopolskiego sera smażonego ChOG, oleju rydzowego tradycyjnego GTS, jabłek grójeckich ChOG, kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej GTS, kiełbasy lisieckiej ChOG, suski sechlońskiej ChOG, oscypka ChNP, redykołki ChNP, bryndzy podhalańskiej ChNP, śliwki szydłowskiej ChOG, sera korycińskiego swojskiego ChOG.

Na ministerialnym stoisku odbywały się również pokazy kulinarne. Kucharze przygotowywali potrawy z wykorzystaniem produktów posiadających te oznaczenia.

Atrakcje dla całej rodziny

Poza degustacjami, były też atrakcje dla najmłodszych. Dzieci mogły poczuć się jak prawdziwi piekarze i przygotowywać ciasto na stoisku mini-piekarni. Były też warsztaty na temat ekologii i zdrowego odżywiania. Nie brakło także gier i zabaw. Na specjalnie zorganizowanej scenie kulinarnej przez cały weekend odbywały się pokazy gotowania.

Podczas Targów Smaki Regionów zwiedzający mogli odwiedzić ponad 130 stoisk z produktami charakterystycznymi dla poszczególnych regionów naszego kraju.

 

MRiRW, fot.MRiRW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *