Słodkości słonecznego ziarna
W Zakładzie Doświadczalnym Oceny Odmian (ZDOO) w Tarnowie odbył się po raz kolejny pokaz ocenianych odmian kukurydzy cukrowej. Tradycyjnie, pod koniec lata, w Tarnowie spotykają się osoby zainteresowane uprawą tej rośliny (hodowcy, przedstawiciele zakładów przetwórczych, producenci, specjaliści oraz wielbiciele słodkiego smaku coraz popularniejszego na naszych stołach warzywa). Przybyłych gości przywitała Jadwiga Ciepielska (kierownik ZDOO w Tarnowie), organizator i gospodarz „Dnia kukurydzy cukrowej”.
Podczas spotkania przedstawiono wyniki doświadczeń przeprowadzonych w poprzednim sezonie w ZDOO w Tarnowie i w Masłowicach (Marek Litka, COBORU Słupia Wielka). Poważnym zagrożeniem w uprawie kukurydzy cukrowej są uszkodzenia powodowane przez omacnicę prosowiankę (Ostrinia nubilalis). Informację na temat biologii i sposobów zwalczania tego szkodnika przedstawił Jacek Tracz (specjalista z ZDOO w Tarnowie). Z kolei Tomasz Harciarek z przedsiębiorstwa Agro-Sorb omówił preparaty zawierające aminokwasy, których stosowanie jest zalecane dla podwyższenia ilości i jakości plonów – zwłaszcza w sytuacji wystąpienia warunków niesprzyjających prawidłowej wegetacji.
W dniu 5 września 2017 roku była okazja zapoznać się z bogatą kolekcją badanych w Tarnowie odmian, bowiem w przeprowadzanym teście uczestniczy 26 kreacji z czołowych firm oferujących nasiona tego gatunku. Podczas demonstracji poletek doświadczalnych przedstawiciele poszczególnych przedsiębiorstw hodowlanych zaprezentowali oceniane odmiany, z których większość stanowiły nowe oraz perspektywiczne produkty wnoszące dalszy postęp w pożądanych przez producentów i przetwórstwo parametrach. Spotkanie było też okazją do degustacji i popularyzacji spożycia tego wartościowego warzywa. Bardzo interesujące informacje na temat zalet odżywczych kukurydzy cukrowej przekazał zebranym dr Stanisław Jedyński (UP we Wrocławiu).
COBORU