Rolnik produkował dla restauracji, przez obostrzenia nie ma zbytu ani pomocy

Do Podlaskiej Izby Rolniczej zgłosił się rolnik prowadzący dział specjalny produkcji rolnej (uprawa inna – w tym mikrozioła, rzodkiewka, kwiaty jadalne w tunelach o łącznej powierzchni 225m2). Odbiorcami jego produktów były jedynie restauracje i hotele.

Z powodu ich zamknięcia, rolnik od kilku miesięcy nie generuje w swoim gospodarstwie żadnego dochodu. Pomimo znacznych strat, jakie poniósł w konsekwencji COVID – 19, z przyczyn formalnych nie może skorzystać z pomocy oferowanej przez rząd. W podobnej sytuacji jest wiele gospodarstw.

W efekcie epidemii koronawirusa nastąpił znaczny spadek popytu warzyw i kwiatów jadalnych (ilości sprzedawanych warzyw, ziół, kwiatów jadalnych) u dotychczasowych kontrahentów, ograniczenie a nawet brak możliwości zbytu.

W związku z powyższym, na wniosek Podlaskiej Izby Rolniczej 12 kwietnia 20212 r. Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do MRiRW  z prośbą o udzielenie informacji z jakich środków wsparcia mogliby skorzystać rolnicy prowadzący taki rodzaj produkcji.

KRIR, AS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *