Problemy z zagospodarowaniem mięsa z „niepełnowartościowych” zwierząt

Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy w sprawie rozwiązania problemu zagospodarowania mięsa ze zwierząt „niepełnowartościowych”. Z obserwacji skupów żywych zwierząt na cele rzeźne, w szczególności zwierząt po przebytych chorobach lub urazami nasuwa się podejrzenie, że część mięsa z takich zwierząt trafia do przetwórstwa i do zwykłego obrotu rynkowego. Stwarza to okoliczności do pojawiania się afer medialnych, tak jak to miało miejsce z tzw. „leżakami” w rzeźni w 2019 r.

W celu przeciwdziałania nieuczciwym i nieetycznym zjawiskom na styku skupu zwierząt rzeźnych i przetwórstwa, uderzających w opinie o rolnikach, należałoby stworzyć, ze wsparciem krajowym, równoległą ofertę rynkową dla mięsa znakowanego o gorszej jakości, w tym z wyodrębnionych ubojni i sklepów (punktów sprzedaży) dla zbytu takiego mięsa i ograniczenia sposobności do nieuczciwego zarobku dla nieuczciwych przetwórców. Proponuje się również stworzyć możliwość uboju na własne potrzeby po decyzji lekarza weterynarii.

KRIR

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *