Polskie mięso drobiowe do Singapuru

Służby weterynaryjne Singapuru poinformowały o ukończeniu rozpatrywania polskiego wniosku dot. możliwości eksportu mięsa drobiowego.

Ocena polskiego wniosku aplikacyjnego została przeprowadzona na podstawie obszernej dokumentacji opracowanej przez Główny Inspektorat Weterynarii oraz w oparciu o inspekcję polskich zakładów sektora mięsa drobiowego, zorganizowaną w maju 2017 r.

Władze singapurskie pozytywnie oceniły polski system nadzoru nad chorobami drobiu oraz bezpieczeństwem produkcji mięsa drobiowego. Konsekwencją podjętych działań jest uznanie przez Singapur Polski za kraj, z którego eksport mrożonego mięsa drobiowego jest bezpieczny.

W celu faktycznego rozpoczęcia eksportu konieczne jest nadanie przez służby singapurskie uprawnień eksportowych polskim podmiotom oraz uzgodnienie bilateralnego świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego eksportowanego do Singapuru.

W pierwszej kolejności na zatwierdzenie do eksportu mogą liczyć podmioty kontrolowane przez singapurskich inspektorów w trakcie tegorocznej majowej inspekcji.

MRiRW

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *