Polskie jabłka i borówki pojadą do Indonezji

Ambasada RP w Dżakarcie poinformowała, że po wielu latach starań rynek indonezyjski został otwarty dla polskich jabłek oraz jagód (borówki wysokie/amerykańskie).  

W opinii Ambasador Beaty Stoczyńskiej decyzja strony indonezyjskiej to bardzo ważny krok w wzmacniania relacji polsko-indonezyjskiej w sektorze rolno-spożywczym. „Decyzja ta stwarza możliwość obudowywania relacji biznesowych pomiędzy polskimi producentami i dystrybutorami a partnerami indonezyjskimi. Ambasada RP w Dżakarcie będzie wspierać rozwój relacji na poziomie rządowym oraz biznesowym. Z punktu widzenia uwarunkowań rynkowych Indonezja produkuje bardzo mało własnych jabłek i jagód więc polskie owoce będą konkurować z importem z innych kierunków. Decyzja otwiera wiele możliwości i daje duże szanse na zbudowanie sieci połączeń biznesowych, które mogą zaowocować dynamiczną współpracą również w innych obszarach. Jesteśmy na dobrej drodze do zbudowania trwałej obecności polskiego przemysłu rolno-spożywczego na rynku indonezyjskich liczącym 270 mln potencjalnych konsumentów” – podkreśla ambasador Stoczyńska.     

Od strony technicznej decyzja z 17 maja 2021 wydana przez Indonezyjską Agencję Kwarantanny podlegającą Ministerstwu Rolnictwa zawiera autoryzacje dla 10 polskich laboratoriów, które będą uprawnione do badania jakości polskich eksportowanych jabłek i jagód. Decyzja Ministerstwa Rolnictwa Indonezji oraz dalsze szczegóły związane z procesem exportu jabłek oraz jagód do Indonezji  dostępne są na stronie internetowej TUTAJ.

Zachęcamy Państwa do przekazania tej informacji do potencjalnych eksporterów jabłek i jagód. W przypadku pojawienia się potrzeby uzyskania szerszych informacji na temat rynku indonezyjskiego prosimy o kontakt bezpośrednio z Polską Agencją Inwestycji i Handlu w Dżakarcie.

Ambasada RP w Indonezji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *