Polska żywność zdobywa nowe rynki

Pomimo pandemii koronawirusa, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) promuje polską żywność na rynkach zagranicznych. Odbywa się to poprzez, m.in. udział w wirtualnych targach, misjach handlowych oraz spotkaniach z zagranicznymi kontrahentami – poinformował z-ca dyrektora generalnego KOWR Marcin Wroński.

Wiceszef Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa zaznaczył, że jednym z ustawowych zadań tej instytucji jest „wspieranie rozwoju polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych oraz promocja polskiej żywności”. KOWR jest główną instytucją wdrażającą instrumenty polityki promocji w sektorze rolno-spożywczym, które zostały zawarte w Strategii Promocji Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W 2020 r. Polska uczestniczyła w czterech imprezach wystawienniczych – w targach Gruene Woche w Berlinie; słodyczy i przekąsek (ISM) w Kolonii; żywności ekologicznej Biofach w Norymberdze oraz Gulfood w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Pozostałe z zaplanowanych targów zostały odwołane lub przełożone, niektóre z imprez wystawienniczych udało się przeprowadzić na mniejszą skalę. Polska żywność, dostarczona z kraju, została tam zaprezentowana na stoiskach zorganizowanych przez KOWR przy wsparciu przez placówki dyplomatyczne.

W sumie w 2020 r. KOWR był zaangażowany, m.in. w realizację wirtualnych wydarzeń biznesowych, szkoleń oraz webinariów i innych działań informacyjno-promocyjnych, które odbywają się podczas wydarzeń międzynarodowych. Wymienione działania dotyczyły rynków: Indonezji, Singapuru, Indii, Chin, Senegalu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Niemiec, Czech oraz Estonii. Na ten rok został zaplanowany udział KOWR w targach w: Niemczech, Szwecji, Niderlandach, Republice Czeskiej, Serbii, Izraelu, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Chinach, Tajwanie, Indiach, Japonii, Korei Południowej, Wietnamie i Singapurze.

wGospodarce, KOWR, oprac.red.AS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *