Polska żywność – najlepsza!

Smaczne, zdrowe, cenione w Polsce i na świecie jaja, mleko, sery, mięso i wędliny w sierpniu obchodzą swoje święto – dzień polskiej żywności. Warto więc wykorzystać ten fakt, by przypomnieć, dlaczego polskie smaki są tak wyśmienite.

Polska – największy producent i eksporter produktów rolno-spożywczych

Polska jest jednym z największych producentów oraz eksporterów produktów rolnych i spożywczych. W 2020 roku sprzedaż tych artykułów osiągnęła rekordowy poziom 34 mld euro (o 7% więcej niż w roku 2019) [GUS]. Wiedziemy prym wśród producentów m.in. mięsa drobiowego, mleka i przetworów mlecznych.

Polskie pochodzenia ma coraz większy wpływ na wybory Polaków

Coraz częściej Polacy wybierając produkty kierują się ich pochodzeniem i decydują się na towar polski. W 2020 roku, roku specyficznym ze względu na pandemię COVID-19, 60% Polaków twierdziło, że chce pomagać polskim firmom, w tym 90% poprzez zakup krajowych produktów [Badanie Instytutu Badawczego „ARC Rynek i Opinia” na zlecenie PPL Koral, 2020]. W 2021 roku 63% Polaków, przede wszystkim w wieku 60 i więcej oraz 30-39, potwierdziło, że sprawdza przed zakupem, czy produkt pochodzi z polskiej produkcji [Badanie UCE Research na zlecenie Grupy Blix , 2021].

Polskie smaki:

MlekoMleko to bardzo odżywczy płyn, bogaty w witaminy A, B, D i E, K, wapń, fosfor, potas i magnez. Wzmacnia kości, ograniczając ryzyko pojawienia osteoporozy, dzięki zawartości wapnia. Wspiera prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego, za sprawą obecności laktozy. W swoim składzie zawiera naturalną witaminę D, która wzmacnia odporność organizmu. Jest także świetnym napojem na ciepłe dni, nawadniającym lepiej niż woda. Statystyczny Polak spożywa średnio 0,6 litra mleka dziennie.Zalecane jestpicie 2 szklanek dziennie (zastępowalnych przez inne produkty mleczne) przez osoby dorosłe oraz 3-4 szklanki przez dzieci i młodzież do 18-go roku życia.JajaJaja, dzięki obecności m.in. lecytyny, wspierającej działanie mózgu i zapobiegającej odkładaniu się cholesterolu, luteiny – wzmacniającej wzroku, kwasowi foliowemu, pozytywnie wpływającemu na działanie wątroby i żołądka, cholinie, wspierającej pracę układu nerwowego oraz witamin z grupy A, B, D, E i K stanowi prawdziwą bombę odżywczą. Każdego roku przeciętny Polak zjada ich 155, a w Polsce wytwarza się ich ponad 10 mld. Światowa Organizacja Zdrowia WHO rekomenduje spożywane 10 jajek tygodniowo.Wędliny i mięsoMięso stanowi źródło witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres, witamin D i PP, żelaza (przede wszystkim wołowina), którego niedobór sprawia, że człowiek czuje się bardziej zmęczony i częściej choruje. Zawiera też białko (zwłaszcza kurczak), uczestniczące we wszystkich procesach życiowych, będące źródłem energii i materiałem budulcowym. Nie brakuje mu także cynku, kolagenu i kreatyny – źródła energii dla mięśni.

Dlaczego polskie jest takie dobre?

Polska żywność utożsamiana jest z jakością i smakiem. Ponad 90% Polaków uważa, że polska żywność jest smaczna. Przekonanie to rośnie wraz z wiekiem respondentów. Ponad połowa Polaków uważa smak za największy wyróżnik polskiej żywności. Drugim jest jakość, a trzecim – pochodzenie [Badanie agencji badawczej MANDS na zlecenie De Heus, 2017]Produkcja żywności to złożony proces, w którym występuje wiele ogniw. Swój początek jednak często rozpoczyna w gospodarstwach rolnych i przemyśle paszowym.

– Rola hodowców oraz przemysłu paszowego jest bardzo istotna dla produkcji dobrej jakości, zdrowej i bezpiecznej żywności. Wspólnie z hodowcami oraz lekarzami weterynarii mamy ważne i odpowiedzialne zadanie – dbałość o jakość produkcji żywca. To, w dużej mierze od nas zależy jakość żywności, która trafi na stoły konsumentów. Uzyskanie pełnowartościowego i smacznego mięsa, nabiału oraz jaj wymaga zapewnienia zwierzętom właściwych warunków zootechnicznych i starannie dobranych rozwiązań żywieniowych

– mówi Adam Zaleski, Prezes De Heus

Marnotrawienie żywności

Wspominając o polskiej żywności warto jednak podkreślić, że niestety rocznie marnowane jest jej wiele w Polsce, bo 4,8 mln ton! Dlatego warto zadbać o:· przechowywanie żywności – warto odpowiednio układać produkty w lodówce, ale i przetrzymywać je np. w woreczkach próżniowych czy też hermetycznie zamkniętych pojemnikach, które ograniczając dostęp powietrza przedłużają trwałość produktów· planowanie zakupów – robienie list zakupowych i kupowanie tego co jest potrzebne i w odpowiednich ilościach, nie na zapas, co dotyczy przede wszystkim produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia· zarządzanie żywnością – jeśli zostają resztki jedzenia warto je np. zamrozić, przetworzyć i wykorzystać m.in. do przygotowania zupy, omletów czy też gulaszu lub podzielić się z innymi np. znajomymi albo przekazać do jadłodajniCo ciekawe, coraz więcej resztek żywności jest efektywnie wykorzystywana przez rolnictwo, a dokładnie hodowlę trzody chlewnej.

– Płynne żywienie świń to jedna z opcji zagospodarowania resztek żywności i to w dużych ilościach, bowiem ferm żywiących świnie na mokro przybywa 

– mówi Jakub Kempa, ekspert ds. płynnego żywienia, De Heus.

– W takim rodzaju żywienia wykorzystywane są np. zwroty niesprzedanych chlebów, makarony, które nie zachowały odpowiedniego kształtu podczas suszenia, połamane ciastka, ugotowane obierki ziemniaków, pochodzące z produkcji frytek, czy tez same frytki, kwaśna serwatka, która słabo nadaje się do suszenia, wywary gorzelniane po produkcji spirytusu czy też młóto browarniane – produkt uboczy powstały w produkcji piwa

– dodaje. Ważne, by udało się efektywnie zagospodarowywać coraz większą ilość żywności, ograniczając marnotrawienie, tym samym lepiej dbając o ludzi dotkniętych głodem i niedożywieniem, a także zmniejszając swój negatywny wpływ na środowisko. Przecież polska żywność, m.in. ze względu na swój smak, jakość oraz wysiłek i zaangażowanie producentów powinna być smakowana, nie wyrzucana!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *