Połączenie inspekcji kontrolujących jakość żywności z podpisem prezydenta
Prezydent Andrzej Duda podpisał w środę 4 ustawy. Wśród nich jest nowela ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw.
Od teraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie kontrolowała jakość żywności na całym etapie jej obrotu, w produkcji i handlu – zakłada ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, którą podpisał prezydent Andrzej Duda.
Ustawa powierza zadania w zakresie nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych wykonywane dotychczas przez Inspekcję Handlową – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Przekazanie zadań ma na celu zwiększenie efektywności systemu urzędowej kontroli żywności w Polsce, m.in. szybsze eliminowanie produktów o jakości niezgodnej z wymaganiami. W ramach nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w obrocie detalicznym Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zostanie powierzona również kontrola żywności w restauracjach i działalności cateringowej.
Ustawa wejdzie w życie z dniem 1 lipca 2020 r., z wyjątkiem niektórych przepisów dostosowujących, które wejdą w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia albo z dniem
4 maja 2020 r., oraz z wyjątkiem przepisów modyfikujących przepisy dotyczące ponoszenia opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli granicznej oraz innej kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, jeżeli w wyniku tej kontroli stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej, wynikającym z przepisów o jakości handlowej lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta, które wejdą w życie z dniem 1 stycznia 2021 r.