Polacy wybierają jakość – czerwiec z jakością QAFP
Czerwiec był dla UPEMI niezwykle bogaty w wydarzenia skupione wokół …. Jakości! Już od wielu lat dzięki zaangażowaniu firm członkowskich kreujemy, doskonalimy i promujemy polską jakość pod znakiem QAFP. Angażując się w ostatnich tygodniach w wiele spektakularnych przedsięwzięć dotarliśmy z jakością QAFP do ponad 2000 hodowców oraz ponad 30 tysięcy konsumentów.
Podróżując z food truckiem….
na początku czerwca wyruszyliśmy w smakowitą podróż pod hasłem „Polska smakuje jakością” w ramach projektu sfinansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Nie bez powodu naszym pierwszym przystankiem był festiwal „Europa na Widelcu”, gdzie spotkaliśmy się z ogromnym zainteresowaniem ze strony licznie zgromadzonych smakoszy. Tak rozpoczętą „trasę jakościową” kontynuowaliśmy w ostatnich tygodniach odwiedzając 10 czerwca Piknik PDŻ, 17 czerwca Targ Śniadaniowy na warszawskim Żoliborzu, a ostatnio, 24 czerwca – Triatlon Challenge Poznań 2017, gdzie dzielnie kibicowaliśmy i wspieraliśmy uczestników imprezy serwując doskonałe przekąski z polskiego mięsa i wędlin QAFP. Do tej pory spotkaliśmy się z ponad 30 tysiącami wspaniałych konsumentów i zapraszamy na kolejne wydarzenia. Już wkrótce odwiedzimy Wejcherowo, Łódź i Katowice, a potem wrócimy do Warszawy i Poznania, aby nieustannie inspirować polskim smakiem jakości.
Historia pochodzenia jakości ……
Polska jakość ma niewątpliwie swoje źródło w polskiej hodowli trzody chlewnej. To tradycja połączona z najwyższymi standardami i zaangażowaniem polskich hodowców daje nam gwarancję pozyskania wysokiej jakości surowca dla branży mięsnej. 24 czerwca UPEMI miała przyjemność uczestniczyć we wspaniałym wydarzeniu – 20 –leciu Firmy Skup i Sprzedaż Zwierząt Rzeźnych i Hodowlanych Sylwester Woźniecki, gdzie spotkaliśmy się z ponad 2 tysiącami hodowców. Byliśmy tam obecni ze stoiskiem informacyjnym Systemu QAFP, na którym odbyły się liczne spotkania zarówno z aktualnymi uczestnikami Systemu, jak i tymi, którzy chcą do niego przystąpić. Sam Jubilat zaufał jakości QAFP i jest na etapie przygotowań do certyfikacji. Otwartość i rosnące zaangażowanie polskich hodowców w System jakości QAFP świadczą o tym, że jest on postrzegany jako szansa na budowanie konkurencyjności polskiej hodowli trzody chlewnej, zarówno w Polsce, jak i na rynkach zagranicznych. Obecnie w ramach Systemu QAPF scertyfikowanych jest 130 hodowców. Istotę i ogromną rolę polskich hodowców w kształtowaniu jakości promujemy również w ramach bieżącej kampanii sfinansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego pt. „Historia pochodzenia jakości”, z którą będziemy obecni między innymi na targach Agro Show w Bednarach.
….nie tylko w Polsce
o wyjątkowej jakości polskiego i europejskiego mięsa i jego przetworów informowaliśmy również na Tajwanie, gdzie w dniach 21 – 24 czerwca br. UPEMI była obecna z kampanią „Smak Jakości i Tradycji prosto z Europy”, na targach Food Taipei. Otwarciem naszej wizyty na Tajwanie była zorganizowana w dniu 20 czerwca konferencja, która zgromadziła ponad 100 gości, importerów, dystrybutorów i przedstawicieli mediów. Przy wsparciu polskich ekspertów branży mięsnej oraz Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej skutecznie zaprezentowaliśmy potencjał polskich produktów. Dodatkowym wsparciem dla naszych działań były świeżo opublikowane badania dotyczące postrzegania europejskiej żywności przez konsumentów na Tajwanie, z których wynika, iż produkty pochodzące z Europy są kojarzone z najwyższą jakością i bezpieczeństwem. Jest to dla nas sygnał, że możliwości eksportowe na ten rynek będą się sukcesywnie zwiększały. Mamy nadzieję, że wkrótce polska branża mięsna będzie mogła powrócić na Tajwan z wieprzowiną i przetworami mięsnymi.