Pełna spiżarnia już nie tylko od święta!

Śliwki kalifornijskie tradycyjnie goszczą w wielkanocnym koszyku zakupowym Polaków. Nie może ich zabraknąć również w tym roku, szczególnie teraz, kiedy na znaczeniu zyskują produkty spożywcze o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni i dłuższym terminie przydatności do spożycia.

Na początku marca br. zaniepokojeni konsumenci ruszyli do sklepów, aby uzupełnić swoje domowe spiżarnie. Teraz nadchodzą święta, a to już tradycyjny czas na większe zakupy spożywcze a także okazja do uzupełnienia domowych „magazynów” żywności. Wydaje się, że w obecnej sytuacji szczególnie istotne są produkty o dłuższym terminie przydatności do spożycia, które można w bezpieczny sposób przechowywać w kuchennych spiżarniach, a takimi są właśnie suszone owoce, w tym śliwki kalifornijskie.

Obecnie, gdy konsumenci robią zapasy, suszone owoce takie jak śliwki kalifornijskie są bardziej pożądane niż kiedykolwiek. Są one nie tylko wygodną przekąską, ale szczególnie w okresie świątecznym stanowią uniwersalny składnik do gotowania, dzięki temu świetnie odnajdują się w odświętnym menu. Wreszcie, co obecnie istotne, właśnie śliwki kalifornijskie, z uwagi na swój niski poziom wilgotności, mogą być przechowywane w szafce nawet przez rok” – mówi Kevin Verbruggen, dyrektor marketingu
w California Prune Board (Europe).

Na wielkanocną osłodę

W świątecznym menu nie może zabraknąć słodkich ciast, takich jak mazurki, baby drożdżowe czy serniki. W tym szczególnym czasie California Prune Board poleca przepis na mazurek z kajmakiem na spodzie z orzechów i śliwki kalifornijskiej. Co szczególnie ważne teraz, można go przygotować w domu, bez pieczenia a przepis na ten deser opiera się na składnikach o dłuższym terminie spożycia.

Raw mazurek z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej

Składniki:

300 g śliwki kalifornijskiej

300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)

2 szczypty soli

Skórka z 1 pomarańczy

400 ml mleka kokosowego (1 puszka)

1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżka rodzynek

4 śliwki kalifornijskie

1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości – do 7 dni. 

Więcej przepisów wielkanocnych: https://californiaprunes.pl/przepisy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *