Paszportyzacja polskiej żywności

Zawarto porozumienie na rzecz prowadzenia działań informacyjno-promocyjnych oraz realizacji pilotażowego projektu roboczo nazwanego Paszportyzacja polskiej żywności pomiędzy organizacjami branżowymi a Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.

Zawarcie porozumienia o współpracy rozpoczyna ważny etap dla projektu Paszportyzacja polskiej żywności, jakim będzie podjęcie w Polsce skoordynowanych działań z udziałem organizacji branżowych, których zaangażowanie jest kluczowe w kontekście wypracowywania optymalnego rozwiązania do śledzenia informacji o pochodzeniu produktu żywnościowego.

Projekt ma istotne znaczenie dla uczestników łańcucha żywnościowego w Polsce, którzy w coraz większym stopniu są przekonani o celowości wdrażania innowacyjnych rozwiązań zmierzających do zwiększenia efektywności pozyskiwania i przepływu informacji o produkcie. Wsparcie organizacji branżowych reprezentujących uczestników sektora rolno-spożywczego, w szczególności z rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny, jest istotne dla powodzenia pilotażu projektu. Wkład w postaci doświadczenia oraz wiedzy o funkcjonowaniu tych rynków pozwoli na przetestowanie praktycznych możliwości monitorowania łańcucha dostaw, gdyż od pomyślnego przebiegu fazy pilotażowej będą uzależnione kolejne działania, które ostatecznie mają doprowadzić do wprowadzenia na rynku krajowym systemu, gwarantującego efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw.

Porozumienie obejmuje także wspólne działania stron na rzecz rozpowszechniania informacji o projekcie, które ułatwią komunikację z producentami rolnymi, przemysłem przetwórczym oraz pozostałymi uczestnikami łańcucha dostaw i pozwolą na rozpropagowanie informacji. Więcej o projekcie można znaleźć na stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa: www.kowr.gov.pl/wiedza/projekty-innowacyjne/paszportyzacja-polskiej-zywnosci.

Stronami porozumienia są organizacje branżowe działające na rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny, tj.: Polska Federacja Ziemniaka, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

KOWR

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *