Nowość na Liście Produktów Tradycyjnych
Na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany nowy produkt zgłoszony przez gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu w gminie Dobre (powiat radziejowski): Pyzok, czyli placek ziemniaczany z Dobrego.
Kuchnia na Kujawach Zachodnich opierała się m.in. na ziemniakach zwanych pyrami lub kartoflami, były one podstawowym składnikiem codziennych posiłków.
Jednym z nich był pyzok – ziemniaczany placek, zwany też w zależności od miejsca występowania, kartoflakiem lub kartoflarzem. Jest to upieczony w blaszce placek, którego
głównym składnikiem są tarte ziemniaki z kawałkami zapieczonego boczku lub słoniny . „Popularną potrawą (…) był placek ziemniaczany, pieczony z surowych ziemniaków (…) na Kujawach znany pod nazwą kartoflak lub pyzok” (G. Szelągowska, „Kuchnia z rodowodem”, „W zestawie dań obiadowych kujawskiej kuchni ludowej należy wymienić także różnorodne potrawy z ziemniaków: (…) pyzok nazywany też babką lub plackiem (…)”– D. Kalinowska „Gzik, żur i prażucha”).
Ziemniaki, jako główna baza pyzoka, należy obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej, odcisnąć sok. Do utartej masy dodać jajka, mąkę, cebulę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać przyprawy, a na wierzch plastry boczku i wszystko razem zapiec. Pyzok piekło się bez okazji, najczęściej na obiad lub kolację. Spożywano go z mocną herbatą lub kawą zbożową. Smak podobny do placków ziemniaczanych, zdominowany przez pieczone tarte ziemniaki. Obecnie jest potrawą rzadziej przygotowywaną, ale dobrze znaną przez Kujawiaków. Świadczą o tym zgłoszenia tego produktu do kolejnych edycji powiatowego konkursu produktów tradycyjnych z okolic Dobrego „Od zakwasu do żurku kujawskiego”.
opracowanie: Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego, lipiec 2017