Nowe odmiany żyta ozimego
Liczba odmian w Krajowym rejestrze żyta ozimego wyraźnie wzrosła.
W 2018 roku zarejestrowano 5 kolejnych odmian (populacyjną – Reflektor oraz mieszańcowe – KWS Classico, KWS Loretto, KWS Piano, KWS Trebiano), a także 4 składniki odmian mieszańcowych. Aktualnie Krajowy rejestr żyta ozimego liczy 64 odmiany, z których: 52 przeznaczonych jest do uprawy głównie na ziarno (27 odmian mieszańcowych, 25 odmian populacyjnych) oraz 11 składników odmian mieszańcowych. W Krajowym rejestrze znajduje się także jedna odmiana przeznaczona do uprawy na cele zielonkowe – Pastar.
Powiększająca się liczba odmian w Krajowym rejestrze stwarza trudności w dokonaniu właściwego wyboru. Zatem wybierając materiał siewny warto wesprzeć swoją decyzję dokonując analizy odmian w oparciu o wyniki badań PDO zawartych w tabeli 1. W opracowaniu tabelarycznym przedstawiono trzyletnie wyniki ważniejszych cech rolniczo-użytkowych odmian żyta ozimego zarejestrowanych w latach 2015-2018.
Najważniejszą cechą jaką rolnik bierze pod uwagę, wybierając odmianę do siewu w swoim gospodarstwie jest jej poziom plonowania. W sezonie wegetacyjnym 2016/2017 średni plon ziarna, wzorcowych odmian żyta ozimego, na przeciętnym poziomie agrotechniki (a1) w doświadczeniach PDO wyniósł 70,0 dt z ha (dla dwunastu odmian populacyjnych na przeciętnym poziomie agrotechniki) i był o 3,2 dt z ha wyższy niż w sezonie 2015/2016 (dla dziesięciu odmian populacyjnych na przeciętnym poziomie agrotechniki). W grupie odmian mieszańcowych wysokim poziomem plonowania wyróżniają się zwłaszcza – KWS Loretto, KWS Serafino, KWS Piano i KWS Theofano. Natomiast spośród odmian populacyjnych najlepsze pod względem poziomu plenności odmiany to Reflektor, Dańkowskie Granat, Dańkowskie Turkus i Dańkowskie Hadron.
Obok plonu ziarna, najważniejszej cechy decydującej o wyborze do uprawy, istotne znaczenie ma również odporność na choroby. Obecnie najczęściej spotykanymi chorobami w uprawach tego zboża są rdza brunatna, septoriozy liści, rynchosporioza i mączniak prawdziwy. Do odmian o największej odporności na rdzę brunatną należą mieszańcowe odmiany – KWS Livado, KWS Serafino, KWS Mattino i KWS Trebiano. Natomiast najmniejszą odpornością na rdzę brunatną cechują się SU Nasri i Reflektor. Z kolei na septoriozy liści najbardziej odporna jest KWS Liviado, natomiast najniższą notę uzyskała odmiana Dańkowskie Skand.
Odmiany różnią się także dość wyraźnie w odporności na wyleganie. W odniesieniu do odmian populacyjnych większość nowych form mieszańcowych cechuje się już lepszą odpornością na wyleganie.
W porównaniu z odmianami populacyjnymi przeważająca liczba odmian mieszańcowych cechuje się większą liczbą opadania, ale ma mniejszą zawartość białka w ziarnie. Zarejestrowane odmiany żyta nie wykazują większego zróżnicowania pod względem terminu kłoszenia i dojrzewania.
W celu uzyskania wysokiego plonu, który przyniesie satysfakcję rolnikowi konieczna jest znajomość odmian. Producent może ułatwić sobie to trudne zadanie korzystając ze strony www.coboru.pl oraz z wydawanej co roku Listy Opisowej Odmian. Wspomóc się może także „Listą odmian zalecanych do uprawy na obszarze województw”. W roku 2018 odmianami zalecanymi do uprawy w największej liczbie województw są: SU Performer, Dańkowskie Granat i KWS Livado.
Mgr Anna Skrzypek
COBORU
Słupia Wielka
Ważniejsze cechy rolniczo-użytkowe odmian żyta ozimego zarejestrowanych w latach 2015-2018 (wg COBORU)
Odmiany |
Rok wpisania do Krajowego rejestru |
Plon ziarna a1 (dt/ ha) |
Plon ziarna a2 (dt/ ha) |
Masa 1000 ziaren (g) |
Liczba opadania (sek.) |
Zawartość białka (% s.m.) |
Wysokość roślin (cm) |
Wyleganie |
Porastanie ziarna w kłosach |
Choroby podst. źdźbła |
Mączniak prawdziwy |
Rdza brunatna |
Rdza źdźbłowa |
Rynchosporioza |
Septoriozy liści |
odmiany populacyjne |
|||||||||||||||
Reflektor |
2018 |
72,4 |
84,9 |
33,4 |
215 |
9,8 |
157 |
4 |
4 |
4 |
5 |
4 |
4 |
5 |
4 |
Dańkowskie Skand |
2017 |
71,2 |
82,6 |
34,0 |
179 |
10,1 |
154 |
5 |
4 |
4 |
5 |
4 |
5 |
4 |
4 |
Inspector |
2017 |
71,4 |
83,6 |
33,5 |
206 |
9,9 |
160 |
4 |
4 |
5 |
5 |
4 |
5 |
5 |
5 |
Piastowskie |
2017 |
70,5 |
81,9 |
33,7 |
202 |
10,5 |
161 |
5 |
4 |
5 |
5 |
5 |
5 |
4 |
5 |
Dańkowskie Hadron |
2016 |
71,8 |
83,0 |
34,3 |
194 |
10,4 |
156 |
5 |
4 |
5 |
5 |
5 |
6 |
4 |
4 |
Dańkowskie Turkus |
2016 |
72,1 |
82,1 |
34,1 |
206 |
10,3 |
154 |
5 |
4 |
5 |
5 |
6 |
6 |
4 |
4 |
Dańkowskie Granat |
2015 |
72,1 |
82,6 |
33,1 |
226 |
10,3 |
153 |
5 |
5 |
5 |
5 |
6 |
5 |
4 |
4 |
Poznańskie |
2015 |
70,3 |
81,7 |
33,8 |
188 |
10,2 |
158 |
5 |
5 |
5 |
5 |
4 |
5 |
4 |
5 |
odmiany mieszańcowe
|
|||||||||||||||
KWS Classico |
2018 |
89,9 |
102,3 |
36,2 |
271 |
9,6 |
144 |
5 |
4 |
5 |
5 |
6 |
6 |
6 |
6 |
KWS Loretto |
2018 |
92,1 |
104,9 |
37,2 |
273 |
9,6 |
150 |
5 |
4 |
6 |
5 |
5 |
5 |
6 |
5 |
KWS Piano |
2018 |
90,3 |
104,1 |
36,8 |
275 |
9,3 |
139 |
6 |
4 |
6 |
5 |
5 |
5 |
6 |
5 |
KWS Trebiano |
2018 |
89,1 |
101,4 |
36,2 |
283 |
8,8 |
151 |
6 |
5 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
5 |
KWS Mattino |
2017 |
88,6 |
103,5 |
35,0 |
268 |
9,4 |
143 |
6 |
5 |
6 |
5 |
6 |
5 |
6 |
6 |
KWS Serafino |
2017 |
91,3 |
102,9 |
33,6 |
292 |
9,1 |
150 |
5 |
5 |
6 |
5 |
6 |
5 |
6 |
6 |
KWS Theofano |
2017 |
90,1 |
103,2 |
34,0 |
277 |
9,3 |
144 |
5 |
4 |
5 |
5 |
6 |
6 |
6 |
6 |
KWS Vinetto |
2017 |
89,9 |
103,0 |
34,2 |
265 |
9,3 |
143 |
6 |
5 |
6 |
5 |
6 |
6 |
6 |
6 |
KWS Binntto |
2016 |
88,7 |
102,0 |
35,0 |
241 |
9,3 |
142 |
6 |
5 |
6 |
5 |
6 |
6 |
6 |
5 |
KWS Dolaro |
2016 |
89,1 |
101,3 |
34,0 |
253 |
9,6 |
142 |
7 |
5 |
5 |
5 |
6 |
6 |
6 |
6 |
KWS Florano |
2016 |
88,9 |
100,9 |
32,9 |
258 |
9,5 |
143 |
6 |
5 |
6 |
5 |
6 |
6 |
6 |
6 |
SU Arvid |
2016 |
87,2 |
101,7 |
33,1 |
191 |
9,5 |
144 |
4 |
4 |
5 |
5 |
4 |
4 |
5 |
5 |
KWS Daniello |
2015 |
85,1 |
97,3 |
33,3 |
240 |
9,7 |
145 |
5 |
5 |
5 |
5 |
6 |
6 |
5 |
5 |
KWS Livado |
2015 |
87,1 |
98,4 |
32,3 |
253 |
9,8 |
147 |
5 |
5 |
5 |
5 |
6 |
6 |
6 |
6 |
SU Nasri |
2015 |
87,5 |
98,7 |
32,8 |
217 |
9,6 |
148 |
5 |
5 |
5 |
5 |
4 |
5 |
5 |
5 |
SU Promotor |
2015 |
83,8 |
96,5 |
33,2 |
253 |
9,2 |
144 |
4 |
5 |
5 |
5 |
4 |
5 |
5 |
5 |
Plon ziarna: a1 – przeciętny poziom agrotechniki (bez ochrony); a2 – wysoki poziom agrotechniki (zwiększone o 40 kg/ha nawożenie azotowe, dolistne preparaty wieloskładnikowe, ochrona przed wyleganiem i chorobami)
skala 9º – wyższe stopnie oznaczają korzystniejszą ocenę