Reklama

Gdzie zgłaszać szkody łowieckie?

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych realizując wniosek zgłoszony podczas II posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych VI Kadencji, które odbyło się 2 grudnia 2019 r.,

  • 0

Budowa farm fotowoltaicznych na gruntach IV-VI klasy

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych realizując wniosek zgłoszony podczas II posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych VI Kadencji, które odbyło się 2 grudnia 2019 r., zwrócił się do Minister Funduszy i Polityki Regionalnej Małgorzaty Jarosińskiej-Jedynak o zmianę przepisów w zakresie planowania przestrzennego w celu umożliwienia budowy farm fotowoltaicznych na gruntach klas IV-VI, na obszarach z obowiązującym planem zagospodarowania przestrzennego.

Wraca prewencyjny odstrzał dzików

Procedowana w parlamencie specustawa ws. zwalczania afrykańskiego pomoru świń (ASF) powinna znacząco pomóc w zwalczaniu tej choroby, gdyż pozwoli na prewencyjną redukcję populacji dzików - powiedział wiceminister rolnictwa Szymon Giżyński.

Oznaczone pod

Izba Rolnicza w Opolu: najważniejsze tematy w pierwszej połowie roku

Rolnictwo a zmiany klimatyczne, szkolenia dla rolników i wzmocnienie roli przewodniczących rad powiatowych izby to tematy, którymi Zarząd Izby Rolniczej w Opolu zajmie się w najbliższych miesiącach. Są już pierwsze tematy konferencji i prezentacji, które zostaną zorganizowane w pierwszej połowie 2020 roku. Prezes opolskiego samorządu rolniczego Marek Froelich zapowiada, że izba będzie chciała pomóc rolnikom przygotować gospodarstwa do wyzwań związanych ze zmianami klimatycznymi.

  • 0

Coraz chętniej jemy roślinne zamienniki mięsa

Ponad 3 mln Polaków to wegetarianie lub weganie. Coraz więcej osób spośród mięsożerców deklaruje, że chce ograniczyć spożycie mięsa i interesuje się jego roślinnymi zamiennikami. Co trzeci Polak jest otwarty na to, by ich spróbować. Wśród osób, które już to zrobiły, większość stanowią mięsożercy – wynika z badania Panelu Ariadna dla RoślinnieJemy. Już ponad 68 proc. Polaków, jedząc poza domem, decyduje się na dania bezmięsne. Do nowych preferencji dostosowują się restauracje, w tym burgerownie.

  • 0
Subskrybuj to źródło RSS
Banner 468 x 60 px