Nanotechnologia w rolnictwie

Popularność nanotechnologii staje się coraz większa nie tylko w gospodarce i medycynie, ale również w innych dziedzinach życia człowieka, np. rolnictwie, stwarzając nowe możliwości w produkcji nawozów i środków stymulujących wzrost roślin. Dużym zainteresowaniem cieszy się wykorzystywanie srebra, które nazywane jest „pierwiastkiem młodości”. Jak zatem wpływa na uprawy?

Nanocząsteczki działające na poziomie komórkowym roślin wpływają na ich podstawowe procesy fizjologiczne, znacznie poprawiając ich kondycję.W ich działaniu upatruje się możliwości zwiększenia odporności roślin na niską i wysoką temperaturę, niedobór wody, a przede wszystkim na czynniki chorobowe i szkodniki. Nanosrebro wykazuje silne właściwości antyseptyczne, dlatego jest idealne w walce z bakteriami, grzybami, drożdżami oraz wirusami. Dodatkowo warto wykorzystać je w celu zabliźnienia ran powstałych po wycięciu gałęzi. Nanosrebro dobrze wpływa na natlenienie komórek roślinnych oraz poprawia jakość owoców i zmniejsza straty spowodowane chorobami przechowalniczymi.

Nanocząsteczki wpływają na funkcjonowanie organelli roślin i aktywizują podstawowe procesy fizjologiczne. Dodatkowo kształtują wigor i kondycję roślin, ale również odporność na abiotyczne i biotyczne czynniki stresu. Dzięki ich stosowaniu otrzymujemy wysokie plony o bardzo dobrej jakości, a jednocześnie jesteśmy w stanie ograniczyć nakłady podstawowych środków produkcji, tj. nawozy doglebowe i środki ochrony roślin.

Agrami, red.AS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *