Najlepsze polskie produkty mleczne

Młodzież z VI Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku oraz ich goście z gorącej Portugalii – rówieśnicy z Escola Secundária Alcaides de Fariaw w  Barcelos 24 kwietnia uczestniczyli w kolejnym spotkaniu w ramach projektu „Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku”. Ta kulturalno-kulinarna wymiana była niebywałą okazją do zaprezentowania wysokiej jakości polskich artykułów mlecznych, które stanowią doskonałą bazę wielu potraw.

Podczas przygotowania posiłków polscy uczniowie mogli na nowo odkryć i docenić walory  mleka, jogurtu oraz bogactwo serów żółtych i twarogowych. Portugalska młodzież zaś przekonać się do polskich produktów. Pod czujnym okiem – Magdaleny Gendźwiłł, blogerki kulinarnej, uczestnicy spotkania przygotowali m.in. pierogi z nadzieniem serowym, kaszą gryczaną i boczkiem, serniczki oraz pastę szpinakową. Wspólne gotowanie przebiegało w iście śpiewającej atmosferze. Zagraniczni goście spontanicznie intonowali portugalskie piosenki, wyrażając w ten sposób zachwyt z pobytu w naszym kraju. Młodzież porównywała kuchnię polską i portugalska. Stwierdziła, że podobnie w obu krajach wygląda śniadanie.
W Portugalii zazwyczaj składa się ono z mleka, jogurtu, płatków lub sera.
 
Spotkanie ukazało niewątpliwy potencjał w wykorzystaniu produktów mlecznych i – niestety – potwierdziło przysłowie „cudze chwalimy, a swojego nie znamy”.

Krótki filmik z przebiegu spotkania dostępny jest na facebooku Polskiej Izby Mleka:
https://www.facebook.com/PolskaIzbaMleka/
 
„Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
 
Polska Izba Mleka / Fot. Polska Izba Mleka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *