„Mamy kota na punkcie mleka” jakie efekty osiągnął program w tym roku?

Dobiega końca drugi rok kampanii promocyjno-edukacyjnej „Mamy kota na punkcie mleka”, której celem jest poszerzenie wiedzy na temat wartości odżywczych mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci oraz nauka zasad prawidłowego odżywiania. Kampania jest skierowana do szkół, dzieci i ich rodziców. Efekty jakie osiągnął program zostały podsumowane podczas Konferencji Prasowej, która odbyła się 17 listopada br.

Jak wiemy, podstawowym warunkiem zdrowia człowieka jest odpowiednio zbilansowana dieta. To stara prawda głoszona przez ojca medycyny Hipokratesa już w IV w p. n. e. Niestety współcześnie często zatracamy zdroworozsądkowe podejście do zasad prawidłowego żywienia. Zamiast kierować się wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia – polskiej instytucji naukowej opracowującej te zasady, wolimy powierzać nasze zdrowie w ręce samozwańczych ekspertów żywieniowych i stosować nieracjonalne oraz szkodliwe zdrowotnie diety wpisujące się w nową filozofię – dietyzmu. O ile osoby dorosłe same będą ponosić skutki błędnych wyborów żywieniowych, to w stosunku do dzieci i młodzieży jesteśmy, jako społeczeństwo, zobowiązani do rzetelnej edukacji zdrowotnej.

W ostatnim czasie dużo uwagi poświęca się tematowi nietolerancji laktozy (cukru mlecznego). Nietolerancja ta spowodowana jest niedoborem enzymu laktazy, który odpowiedzialny jest za rozkład laktozy w organizmie. Warto podkreślić fakt, iż nie dotyczy ona całego ogółu społeczeństwa, a jedynie około 25% – 30% populacji osób dorosłych w Polsce i w większości przypadków ma charakter przejściowy.

Zanim więc zdecydujemy się na eliminację produktów mlecznych z diety – skonsultujmy się z lekarzem. Samowolna rezygnacja z nabiału pociąga za sobą niebezpieczeństwo wystąpienia wtórnej nietolerancji laktozy, spowodowanej tym, iż organizm pozbawiony przez długi czas kontaktu z cukrem mlecznym stopniowo zaprzestaje produkować enzym – laktazę. W konsekwencji powrót do diety zawierającej laktozę kończy się wystąpieniem dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż laktoza jako cukier stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnej energii. Ponadto reguluje gospodarkę hormonalną, wpływa na rozwój smaku oraz reguluje łaknienie. Co więcej, jej obecność w diecie wpływa na lepsze przyswajanie wapnia, magnezu, cynku oraz istotnie stymuluje rozwój korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym, chroniących organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Mleko to również doskonałe źródło witamin: zwłaszcza z grupy B (B2, B6, B12), witamin A, D, K  oraz minerałów: wapnia, magnezu, cynku, fosforu  i potasu. Wapń z mleka jest najlepiej przyswajalny, co ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju układu kostnego. Wymienia się 3 główne elementy determinujące mocne kości: czynniki genetyczne, aktywność fizyczna i odpowiednia podaż wapnia w diecie. Mleko jest podstawowym źródłem tego minerału, dodatkowo często wzbogacanym w witaminę D. Bez udziału produktów mlecznych w codziennej diecie pokrycie normy na ten składnik jest wręcz niemożliwe.

Wiele wyników badań wskazuje na redukcję ryzyka osteoporozy, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz niektórych nowotworów ze względu na codzienne spożywanie wapnia w produktach mlecznych. Tłuszcz mleczny jest lekkostrawny, a krótko- i średnio- łańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe (SCFA) mają unikalne właściwości chroniące komórki jelitowe. Białko, tłuszcz, laktoza, witaminy i sole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *