Liczba stad konsekwentnie maleje
Liczba zarejestrowanych stad trzody chlewnej w Polsce wynosi 61,5 tys. – wynika z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) z 5 lipca 2022 r. Oznacza to aż 4,6 tys. (-7%) mniej stad niż 3 miesiące temu. W drugim kwartale dziennie ubywało 51 stad, podobnie jak między styczniem a marcem.
Liczba gospodarstw hodujących świnie nieprzerwanie spada od kilku lat. Jednak proces gwałtownie przyspieszył w ostatnich 3 latach. Powody są ciągle te same – brak opłacalności produkcji i zagrożenia związane z rozprzestrzenianiem się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF). W czerwcu Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził pierwsze w tym roku ogniska ASF. Do 17 lipca było ich siedem: (wielkopolskie – 3 ogniska, dolnośląskie – 2, lubuskie – 1, warmińsko-mazurskie – 1).
Wyhamowuje dynamika spadków pogłowia
Według danych ARiMR, pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło na początku lipca br. 9,72 mln sztuk, w porównaniu do 10,14 mln z początku roku. O ile w pierwszym kwartale liczba świń zmniejszyła się o 3,5%, to drugi kwartał przyniósł znaczne wyhamowanie tej dynamiki: do 0,6%.
W ostatnim kwartale ubyło w Polsce 61 271 świń.
Spadki w liczbie pogłowia w ostatnich 3 miesiącach odnotowało 10 z 16 województw. Największe redukcje dotyczą małopolskiego (-8,93%), podkarpackiego (-7,14%), lubuskiego (-5,40%) i świętokrzyskiego (-4,43%). Znaczny przyrost pogłowia odnotowały z kolei województwa dolnośląskie (+16,05 %) oraz mazowieckie (+5,31%).
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce |
|||||
(Dane: 05.07.2022, źródło: ARiMR, obliczenia własne Gobarto) |
|||||
|
w sztukach |
w sztukach |
w proc. |
|
|
31.03.2022 |
05.07.2022 |
zmiana od 31.03.2021 do 05.07.2022 |
Udział procentowy województwa |
||
dolnośląskie |
140 939 |
163 559 |
22620 |
16,05% |
2% |
kujawsko-pomorskie |
1 083 329 |
1 042 994 |
-40335 |
-3,72% |
11% |
lubelskie |
423 655 |
411 702 |
-11953 |
-2,82% |
4% |
lubuskie |
175 107 |
165 649 |
-9458 |
-5,40% |
2% |
łódzkie |
1 005 311 |
1 013 505 |
8194 |
0,82% |
10% |
małopolskie |
135 425 |
123 334 |
-12091 |
-8,93% |
1% |
mazowieckie |
1 311 474 |
1 381 089 |
69615 |
5,31% |
14% |
opolskie |
421 464 |
406 483 |
-14981 |
-3,55% |
4% |
podkarpackie |
121 352 |
112 687 |
-8665 |
-7,14% |
1% |
podlaskie |
360 103 |
356 871 |
-3232 |
-0,90% |
4% |
pomorskie |
646 647 |
653 701 |
7054 |
1,09% |
7% |
śląskie |
238 447 |
229 540 |
-8907 |
-3,74% |
2% |
świętokrzyskie |
215 550 |
205 996 |
-9554 |
-4,43% |
2% |
warmińsko-mazurskie |
572 867 |
603 796 |
30929 |
5,40% |
6% |
wielkopolskie |
2 506 698 |
2 420 676 |
-86022 |
-3,43% |
25% |
zachodniopomorskie* |
428 370 |
433 885 |
5515 |
1,29% |
4% |
OGÓŁEM |
9 786 738 |
9 725 467 |
-61 271 |
-0,63% |
100% |
Blisko 90 proc. trzody w 20 proc. największych stad
Od lat obserwujemy w Polsce wzrost pogłowia świń w coraz większych stadach. W 2016 r. polskie stado świń miało średnio 48 sztuk. Dziś jest to 158 szt. (wzrost o 329%). Dane za kolejny kwartał podtrzymują trend wzrostowy w zakresie zarówno liczby stad powyżej 1000 sztuk, jaki i znajdującego się w nich pogłowia. Zwraca uwagę zauważalny wzrost liczby stad najmniejszych, do 5 szt., które można uznać za hodowlę na potrzeby własne. Jednak trzeba pamiętać, że tak niewielka produkcja obejmuje zaledwie 0,37% pogłowia świń w Polsce (ok. 36 tys. szt.). Analizując pod kątem walki z ASF to dane niepokojące – najmniejsze stada są bardzo słabo lub w ogóle niezabezpieczone przed wirusem. O 2,5% wzrosła liczba stad liczących ponad 1000 szt. Znajduje się w nich
ok. 55 % krajowego pogłowia, tj. ok. 5,5 mln. szt.
Odnotowano znaczny wzrost wielkości przeciętnego stada. W przeciągu kwartału statystyczne stado powiększyło się o 10 świń (13 od początku roku) i obecnie liczy 158 sztuk. Od 2020 roku wielkość stada w Polsce wzrosła o 45%.
– Problemy polskich producentów trzody chlewnej, których konsekwencją jest rezygnacja z produkcji świń, wynikają przede wszystkim z braku opłacalności, bardzo wysokich i stale rosnących kosztów produkcji oraz zagrożenia ASF. Pojawia się obawa przed niską ceną w strefie czerwonej lub/i decyzjami administracyjnymi inspekcji weterynaryjnej. Powodem w wielu przypadkach jest także brak możliwości spełnienia podstawowych zasad bioasekuracji – wyjaśnia Piotr Karnas, Dyrektor ds. Rozwoju Trzody Chlewnej Gobarto Hodowca. – Jednocześnie te trudności hodowców są katalizatorem zmian całego sektora. Od kilku lat gospodarstwa trzodowe się modernizują i profesjonalizują.
Dziś 9 na 10 świń w Polsce utrzymywanych jest w stadach powyżej 100 szt. a ponad połowa świń produkowana jest w gospodarstwach utrzymujących ponad 1000 sztuk. Rynek (ubojnie) oczekuje od producentów świń powtarzalnych ilościowo i jakościowo partii tuczników, a takie są w stanie zapewnić jedynie więksi producenci – podsumowuje.
Świeża Bazylia PR & event agency