KRIR nie chce wyższego VATu na nasienie

W związku z planowanym wprowadzeniem od 1 lipca 2020 r. wyłączenia z zakresu towarów objętych 8% preferencyjną stawką VAT nasienia zwierząt hodowlanych, w tym bydła i trzody chlewnej Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił  22 czerwca 2020 r. do Premiera, wnosząc o pilną zmianę przepisów i pozostawienie 8% stawki VAT.

Od 1 lipca 2020 r. wejdzie w życie nowelizacja ustawy o VAT dotycząca m.in. zmiany wykazu towarów i usług opodatkowanych stawkami obniżonymi. Obecny system stawek VAT, oparty na Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, zostanie zastąpiony unijną nomenklaturą scaloną (CN) w zakresie towarów oraz aktualną Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU 2015) w zakresie usług. Konsekwencją ww. zmian jest zmiana zakresu stosowania stawek obniżonych VAT.

Podczas prac nad zmianą matrycy stawek VAT oraz sposobem klasyfikacji towarów doszło zdaniem samorządu rolniczego do przeoczenia polegającego na wyłączeniu z zakresu towarów objętych preferencyjną stawką VAT 8% nasienia klasyfikowanego dotychczas w PKWiU 2008 pod pozycją 01.42.20.0 w ramach grupowania 01.4 o nazwie „Zwierzęta żywe i produkty pochodzenia zwierzęcego”. Do dnia 1 lipca 2020 r. produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również nasienie bydlęce i trzody chlewnej, sklasyfikowane w ramach grupowania 01.4 PKWiU 2008, są objęte stawką 8%. Natomiast od dnia 1 lipca 2020, na podstawie nowej matrycy stawek VAT, nasienie bydlęce i trzody chlewnej, zostało wyłączone z zakresu stosowania preferencyjnej stawki VAT i będzie podlegać opodatkowaniu stawką VAT 23%.

Zarząd KRIR jest przekonany, że powyższa sytuacja nie jest sytuacją zamierzoną i że doszło do pomyłki, polegającej na wyłączeniu nasienia zwierząt hodowlanych, jako jedynego z szeregu produktów, z grupy towarów i usług wykorzystywanych w produkcji rolniczej, a w konsekwencji do objęcia nasienia zwierząt stawką VAT 23%. Podwyższenie stawki VAT na nasienie z 8% do 23% jest niespójne z założeniami nowelizacji ustawy VAT, to jest uproszczeniem stosowania stawek poprzez objęcie jedną stawką całej grupy produktów – żywności i produkcji rolniczej.

KRIR, red.AS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *