Jak plonowała kukurydza w sezonie 2021 w Polsce?
Odmiana kukurydzy Pioneer® P9911 została liderem w zakresie ilości suchej masy z hektara, natomiast P8904 zwycięzcą w kategorii zawartość skrobi – znamy wyniki tegorocznych doświadczeń polowych Corteva Agriscience, partnera programu Krowie na Zdrowie. Jak co roku firma sprawdziła jak plonują odmiany kukurydzy na kiszonkę marki Pioneer®. Przetestowano łącznie 19 odmian na 92 poletkach doświadczalnych w 17 lokalizacjach w Polsce.
Liderami zestawienia zostały odmiany P9911, P9241 i P9590 z lokalizacji Pawłowice, które osiągnęły plon suchej masy na poziomie 30767, 30410 i 30190 kilogramów z hektara.
W pierwszej dziesiątce znalazły się także:
P8240 – 29342 kg suchej masy/ ha (Pawłowice)
P8500 – 28660 kg suchej masy/ ha (Pawłowice)
P8888 – 28611 kg suchej masy/ ha (Zaręby Choromany)
P9363 – 26975 kg suchej masy/ ha (Cieszymowo)
P8888 – 25680 kg suchej masy/ ha (Pawłowice)
P0725 – 25426 kg suchej masy/ ha (Zaręby Choromany)
P0725 – 25009 kg suchej masy/ ha (Sulmów).
Odmiany kukurydzy o najwyższej zawartości skrobi to: P8904 i P9241 z lokalizacji Pawłowice, które zawierają odpowiednio 44,7% oraz 40,8% skrobi oraz P8888 z Turewa, gdzie zawartość skrobi wynosiła 40,57%.
Na pozycjach od 4 do 10 uplasowały się:
P9911 – 39,7% (Pawłowice)
P8500 – 38,8% (Otylin)
P9241 – 38,62 (Pierzchno)
P8683 – 38,1% (Zaborze)
P8500 – 38,1% (Żołędnica)
P9911 – 37,86% (Turew)
P8240 – 37,4% (Pawłowice).
Doświadczenia przeprowadzono w 17 lokalizacjach na terenie całej Polski, w województwie pomorskim, zachodniopomorskim, kujawsko-pomorskim, warmińsko-mazurskim, mazowieckim, łódzkim, śląskim i wielkopolskim.
Testowane odmiany: DS1897B; P0725; P7515; P7948; P8240; P8244; P8329; P8358; P8500; P8683; P8888; P8904; P9074; P9127; P9241; P9363; P9590; P9911; P9911.
Badano plon suchej masy z hektara, % zawartość suchej masy w plonie oraz ilość skrobi.
„Od jakości podstawowej paszy objętościowej zależy wydajność i zdrowotność zwierząt, a to bezpośrednio przekłada się na wyniki finansowe gospodarstwa. Im bardziej energetyczna kiszonka z kukurydzy tym mniejsze nakłady na suplementację energii,” – komentuje Hanna Nowak, specjalistka ds. żywienia zwierząt w Corteva Agriscience. – „Pamiętajmy o tym podczas wyboru odmiany na kiszonkę. O poszczególnych odmianach najlepiej jest rozmawiać bezpośrednio z przedstawicielem swojego terenu, który zna specyficzne potrzeby regionu i potrafi doradzić we właściwym doborze odmian. Każda z lokalizacji miała inny przebieg pogody i inne warunki glebowe. Odmiany mają zakodowany genetycznie wysoki plon, ale ich potencjał ujawnia się w ściśle określonych warunkach.”
Mapa plonowania kukurydzy kiszonkowej znajduje się na stronie https://www.e-pole.pl/mapa-plonowania-kukurydzy-kiszonkowej-w-polsce-w-roku-2021
Źródło: Leafmedia, Katarzyna Kania
Opracowanie redakcyjne: Jolanta Malinowska-Kłos