Jak innowacje wpłyną na rolnictwo zrównoważone?

Podczas niedawnej dyskusji pt. Otwarte innowacje: współpraca a zrównoważona przyszłość w ramach programu Future of Farming Dialogue Bob Reiter, dyrektor ds. badań i rozwoju firmy Bayer Crop Science, podsumował współpracę pomiędzy Bayerem i innymi partnerami. Perspektywę innowacji oraz najnowszych rozwiązań, które zagwarantują stabilną przyszłość rolnictwa, omawiali również prezesi i dyrektorzy generalni firm Pairwise, Rantizo i Oerth Bio.

Inwestycje w projekty edycji genów przyczyniają się do rozwoju rolnictwa poprzez poprawę jakości żywności, zwiększenie plonów i lepsze odżywianie roślin


Edycja genów jest kluczem dla poszukiwania lepszych rozwiązań i większych możliwości wyboru dla rolników i konsumentów na całym świecie. Dzięki współpracy badawczo-rozwojowej z Pairwise, Broad Institute i innymi wyspecjalizowanymi podmiotami, Bayer uzyskuje dostęp do najlepszych narzędzi edycji genomu. Z perspektywy wiedzy o roślinach upraw­nych oznacza to przełom w poprawie wydajności i łatwiejszego zbierania plonów.

Współpraca badawcza Bayer z francuską spółką biotechnologiczną Meiogenix przyspieszy rozwój autorskich technologii uprawy roślin i zastosowania edycji genomu. Zastrzeżone tech­no­logie Meiogenix wykorzystywane są w procesach wymiany regionów genomowych między chromosomami komórek roślinnych podczas mejozy – naturalnego procesu, który odpowiada za różnorodność genetyczną w uprawach. Współpraca ta ma wielki potencjał – może zaowocować bardzo potrzebnymi ulepszeniami w zakresie zdrowia roślin i wartości odżywczych upraw. W efekcie rolnicy będą mogli wydajniej i w sposób bardziej zrównowa­żony uprawiać ulepszone odmiany roślin, które zapewnią konsumentom pożądane rodzaje żywności.

Inwestycje w nowe rozwiązania ochrony upraw minimalizują wpływ rolnictwa na środowisko

Program Leaps by Bayer i realizowane w jego ramach inwestycje (na przykład wkład w spółkę Rantizo) mają na celu udoskonalenie precyzyjnej aplikacji środków ochrony roślin z powietrza przy jedno­czesnym zmniejszeniu gęstości gleby. Zastosowanie odpowiedniej ilości ŚOR pozwala na zmniejszenie ilości stosowanych substancji oraz redukcję emisji dwutlenku węgla w porównaniu z tradycyjnymi opryskami. Proces ten jest korzystniejszy dla upraw, dla gleby, korzystniejszy także z perspektywy rolników. Efekt: bardziej zrównoważone dostawy żywności. Dzięki najnowszej transzy inwestycyjnej, sfinansowanej w ramach Leaps by Bayer, spółka Rantizo planuje wdrożyć takie rozwiązania, które wesprą jeszcze większą liczbę gospo­darstw rolnych poprzez ekspansję na kolejne obszary geograficzne.

– Przyszłość rolnictwa już nadeszła – deklaruje Michael Ott, dyrektor generalny Rantizo. – Współ­praca z Bayer i innymi podmiotami zapewni nam wszystkim innowacyjne produkty i usługi obliczone na optymalne wyniki – podkreśla. – Zautomatyzowane opryski z rolniczych dronów, jakimi się zajmujemy, wykorzystują precyzyjne dane, które z kolei uwzględniają lokalną charakterystykę upraw, a następnie dostarczają odpowiednie substancje dokładnie tam i tylko tam, gdzie są potrzebne. Tak rozumiemy zrównoważony rozwój, który pozwala nam zmniejszyć wpływ rolnictwa na środowisko naturalne.

Oprócz realizacji własnych inwestycji w badania i rozwój, Bayer współpracuje ze spółką Targenomix. Jest to start-up, który wykorzystuje narzędzia genomiczne do identyfikacji nowych sposobów działania środków ochrony roślin, oddziałujących na zwalczanie chwastów w uprawach. Poprzez opracowywanie kodów kandydatów na nowoczesne środki tego typu, specjaliści Targenomix identyfikują dokładnie te cząsteczki, które mają największy potencjał z perpektywy produkcji rolnej pomimo dynamiki licznych zmiennych, takich jak na przykład zmiany klimatyczne i odporność chwastów.

Poprawa żywienia dzięki zwiększeniu jakości i dostępu do żywności

Bayer działa na rzecz nauki poprzez ścisłą współpracę z ekspertami wykorzystującymi platformę opartą na algorytmach sztucznej inteligencji, która pozwala konstruować białka spożywcze. W ten sposób możliwa jest pomoc setkom milionów ludzi na całym świecie, którzy cierpią z powodu alergii pokarmowych – na przykład na gluten. Wspólnie z innymi liderami branży, program Leaps by Bayer pozwolił na sfinansowanie badań prowadzonych przez firmę biotechnologiczną Ukko, której misją jest eliminacja tych problemów zdrowotnych. Dzięki ulepszonym białkom, które zaprojektowano specjalnie z myślą o osobach z celiakią i innymi uczuleniami na gluten, piekarnie mogą piec pyszne pieczywo, które może jeść bezpiecznie każdy. Ponadto,rolnicy mogliby skorzystać z możliwości sprzedaży pszenicy o rożnych cechach – po atrakcyjniejszej cenie.

Unfold – podmiot utworzony wspólnie przez Leaps by Bayer i spółkę Temasek – koncentruje się na opracowaniu innowacyjnych odmian warzyw dostosowanych do potrzeb rolnictwa wertykalnego, które zapewnią optymalną jakość i wydajność plonów. Dzięki dostępowi do unikalnych zasobów genetycznych Bayer, Unfold może skupić się zarówno na uwolnieniu, potencjału genetycznego rolnictwa wertykalnego poprzez opracowanie nowych odmian nasion, jak również na doradztwie agro­nomicznym dostosowanym do unikalnego środowiska gospodarstw wertykalnych. Inwestycja w Unfold zwiększa dostęp do świeżych owoców i warzyw, wspierając zrównoważoną, w pełni lokalną produkcję i odpowiadając na wyzwania związane z bezpieczeństwem żywnościowym, przed którymi stoją powiększające się populacje miast.

Program Future of Farming Dialogue przyciąga wielu uznanych na arenie międzynarodowej prelegentów i osobowości ze środowisk akademickich, przemysłu i mediów. Dyskusja koncentruje się na sposobach konstruowania odporniejszych systemów żywnościowych, szybszym wdrażaniu inno­wacji opartych na zrównoważonym rozwoju oraz opracowywaniu nowych modeli biznesowych, które mogą przynieść rolnikom liczne korzyści w efekcie zaangażowania w dobrostan ekosystemu.

Bayer, oprac.red.AS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *