Jak innowacje wpłyną na rolnictwo zrównoważone?
Podczas niedawnej dyskusji pt. Otwarte innowacje: współpraca a zrównoważona przyszłość w ramach programu Future of Farming Dialogue Bob Reiter, dyrektor ds. badań i rozwoju firmy Bayer Crop Science, podsumował współpracę pomiędzy Bayerem i innymi partnerami. Perspektywę innowacji oraz najnowszych rozwiązań, które zagwarantują stabilną przyszłość rolnictwa, omawiali również prezesi i dyrektorzy generalni firm Pairwise, Rantizo i Oerth Bio.
Inwestycje w projekty edycji genów przyczyniają się do rozwoju rolnictwa poprzez poprawę jakości żywności, zwiększenie plonów i lepsze odżywianie roślin
Edycja genów jest kluczem dla poszukiwania lepszych rozwiązań i większych możliwości wyboru dla rolników i konsumentów na całym świecie. Dzięki współpracy badawczo-rozwojowej z Pairwise, Broad Institute i innymi wyspecjalizowanymi podmiotami, Bayer uzyskuje dostęp do najlepszych narzędzi edycji genomu. Z perspektywy wiedzy o roślinach uprawnych oznacza to przełom w poprawie wydajności i łatwiejszego zbierania plonów.
Współpraca badawcza Bayer z francuską spółką biotechnologiczną Meiogenix przyspieszy rozwój autorskich technologii uprawy roślin i zastosowania edycji genomu. Zastrzeżone technologie Meiogenix wykorzystywane są w procesach wymiany regionów genomowych między chromosomami komórek roślinnych podczas mejozy – naturalnego procesu, który odpowiada za różnorodność genetyczną w uprawach. Współpraca ta ma wielki potencjał – może zaowocować bardzo potrzebnymi ulepszeniami w zakresie zdrowia roślin i wartości odżywczych upraw. W efekcie rolnicy będą mogli wydajniej i w sposób bardziej zrównoważony uprawiać ulepszone odmiany roślin, które zapewnią konsumentom pożądane rodzaje żywności.
Inwestycje w nowe rozwiązania ochrony upraw minimalizują wpływ rolnictwa na środowisko
Program Leaps by Bayer i realizowane w jego ramach inwestycje (na przykład wkład w spółkę Rantizo) mają na celu udoskonalenie precyzyjnej aplikacji środków ochrony roślin z powietrza przy jednoczesnym zmniejszeniu gęstości gleby. Zastosowanie odpowiedniej ilości ŚOR pozwala na zmniejszenie ilości stosowanych substancji oraz redukcję emisji dwutlenku węgla w porównaniu z tradycyjnymi opryskami. Proces ten jest korzystniejszy dla upraw, dla gleby, korzystniejszy także z perspektywy rolników. Efekt: bardziej zrównoważone dostawy żywności. Dzięki najnowszej transzy inwestycyjnej, sfinansowanej w ramach Leaps by Bayer, spółka Rantizo planuje wdrożyć takie rozwiązania, które wesprą jeszcze większą liczbę gospodarstw rolnych poprzez ekspansję na kolejne obszary geograficzne.
– Przyszłość rolnictwa już nadeszła – deklaruje Michael Ott, dyrektor generalny Rantizo. – Współpraca z Bayer i innymi podmiotami zapewni nam wszystkim innowacyjne produkty i usługi obliczone na optymalne wyniki – podkreśla. – Zautomatyzowane opryski z rolniczych dronów, jakimi się zajmujemy, wykorzystują precyzyjne dane, które z kolei uwzględniają lokalną charakterystykę upraw, a następnie dostarczają odpowiednie substancje dokładnie tam i tylko tam, gdzie są potrzebne. Tak rozumiemy zrównoważony rozwój, który pozwala nam zmniejszyć wpływ rolnictwa na środowisko naturalne.
Oprócz realizacji własnych inwestycji w badania i rozwój, Bayer współpracuje ze spółką Targenomix. Jest to start-up, który wykorzystuje narzędzia genomiczne do identyfikacji nowych sposobów działania środków ochrony roślin, oddziałujących na zwalczanie chwastów w uprawach. Poprzez opracowywanie kodów kandydatów na nowoczesne środki tego typu, specjaliści Targenomix identyfikują dokładnie te cząsteczki, które mają największy potencjał z perpektywy produkcji rolnej pomimo dynamiki licznych zmiennych, takich jak na przykład zmiany klimatyczne i odporność chwastów.
Poprawa żywienia dzięki zwiększeniu jakości i dostępu do żywności
Bayer działa na rzecz nauki poprzez ścisłą współpracę z ekspertami wykorzystującymi platformę opartą na algorytmach sztucznej inteligencji, która pozwala konstruować białka spożywcze. W ten sposób możliwa jest pomoc setkom milionów ludzi na całym świecie, którzy cierpią z powodu alergii pokarmowych – na przykład na gluten. Wspólnie z innymi liderami branży, program Leaps by Bayer pozwolił na sfinansowanie badań prowadzonych przez firmę biotechnologiczną Ukko, której misją jest eliminacja tych problemów zdrowotnych. Dzięki ulepszonym białkom, które zaprojektowano specjalnie z myślą o osobach z celiakią i innymi uczuleniami na gluten, piekarnie mogą piec pyszne pieczywo, które może jeść bezpiecznie każdy. Ponadto,rolnicy mogliby skorzystać z możliwości sprzedaży pszenicy o rożnych cechach – po atrakcyjniejszej cenie.
Unfold – podmiot utworzony wspólnie przez Leaps by Bayer i spółkę Temasek – koncentruje się na opracowaniu innowacyjnych odmian warzyw dostosowanych do potrzeb rolnictwa wertykalnego, które zapewnią optymalną jakość i wydajność plonów. Dzięki dostępowi do unikalnych zasobów genetycznych Bayer, Unfold może skupić się zarówno na uwolnieniu, potencjału genetycznego rolnictwa wertykalnego poprzez opracowanie nowych odmian nasion, jak również na doradztwie agronomicznym dostosowanym do unikalnego środowiska gospodarstw wertykalnych. Inwestycja w Unfold zwiększa dostęp do świeżych owoców i warzyw, wspierając zrównoważoną, w pełni lokalną produkcję i odpowiadając na wyzwania związane z bezpieczeństwem żywnościowym, przed którymi stoją powiększające się populacje miast.
Program Future of Farming Dialogue przyciąga wielu uznanych na arenie międzynarodowej prelegentów i osobowości ze środowisk akademickich, przemysłu i mediów. Dyskusja koncentruje się na sposobach konstruowania odporniejszych systemów żywnościowych, szybszym wdrażaniu innowacji opartych na zrównoważonym rozwoju oraz opracowywaniu nowych modeli biznesowych, które mogą przynieść rolnikom liczne korzyści w efekcie zaangażowania w dobrostan ekosystemu.
Bayer, oprac.red.AS