Jabłka Grójeckie dla seniorów

Stowarzyszenie Sady Grójeckie kolejny raz pomaga wspólnie ze Stołeczną Chorągwią ZHP. Tym razem celem jest pomoc osobom starszym w ramach projektu „W służbie warszawskim seniorom”.

– Z wielką przyjemnością dołączyliśmy do akcji – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie – Współpraca ze Stołeczną Chorągwią ZHP powoli staje się tradycją. Już trzeci raz wspieramy warszawskich harcerzy w realizowanych przez nich projektach. Seniorzy to grupa, którą powinniśmy otaczać szczególną opieką, a przede wszystkim dbać o ich zdrowie. Najprostszym sposobem na jego zachowanie jest zdrowa dieta, a najlepszym sposobem na jej  uzupełnienie są jabłka, których spożywanie nie wymaga długich i skomplikowanych przygotowań. Możemy je jeść na surowo oraz jako dodatek do wielu potraw, nie tylko deserów. Wraz z wiekiem nasz organizm zaczyna pracować na nieco zwolnionych obrotach. W związku z tym spada również zapotrzebowanie na energię, a tym samym posiłki, które spożywają seniorzy powinny zawierać mniej węglowodanów i tłuszczów. Zamiast nich należy wykorzystywać więcej produktów zawierających witaminę C, B, K. Równie ważny jest błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego i flawonoidy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Witamina C to nie tylko wsparcie odporności organizmu. Bierze ona również udział w syntezie kolagenu, który opóźnia procesy starzenia. Z kolei niedobory witaminy B mogą powodować zaburzenia w układzie krwiotwórczym i uszkodzenia układu nerwowego. Powszechnie występującym schorzeniem osób starszych jest osteoporoza, która osłabia kości. W jej profilaktyce ważna jest witamina K.  

Prawdziwą bombą witaminową jest jabłko. Zawiera ono wszystkie z wymienionych powyżej witamin. Jest również idealnym i uniwersalnym składnikiem kulinarnym. Jabłka mogą być spożywane na surowo, pieczone i duszone. Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek i deserów. Pomimo mnogości zastosowań, jabłka, tak jak inne owoce i warzywa, najlepiej jeść na surowo, w jak najmniej przetworzonej formie. To właśnie w skórce znajduje się najwięcej dobroczynnych dla organizmu substancji, takich jak wspomniana wcześniej witamina C. Obierając jabłko ze skórki pozbawiamy się więc dostępu do tego, co w nim najlepsze i najzdrowsze.

– Jabłka Grójeckie to produkt lokalny. Nasze jabłka wytwarzane są przez rodziny dla rodzin, gdzie seniorzy są stale obecni. To właśnie dzięki ich pracy i wiedzy możemy dziś cieszyć się smakiem Jabłek Grójeckich.  Tym bardziej więc, czujemy się zobowiązani do włączania się w oddolne inicjatywy, które niosą pomoc i odrobinę radości, tym którzy jej najbardziej potrzebują – dodaje Magdalena Wrotek-Figarska.  

Zachęcanie do zwiększenia spożycia warzyw i owoców jest niestety koniecznie. „Narodowe badanie konsumpcji warzyw i owoców” realizowane przez Kantar na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw pokazuje, że 98% dorosłych Polaków zadaje sobie sprawę z tego, że dieta powinna być w nie bogatsza. Jednak niewielka część wie, ile powinno się ich jeść. Jest na to bardzo proste rozwiązanie. Radzimy seniorom, aby stanowiły one połowę ich każdego posiłku.

createandproduction.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *