Halvetic – nowy herbicyd na bazie glifosatu

CIECH Sarzyna, największy polski producent środków ochrony roślin, zaprezentował najnowszy środek chwastobójczy na bazie glifosatu w swoim portfolio. Halvetic powstał w oparciu o innowacyjną i opatentowaną technologię BGT („Better Glyphosate Technology”), pozwalającą na utrzymanie dotychczasowej skuteczności substancji aktywnej, przy obniżeniu jej dawki na hektar o połowę w porównaniu do istniejących standardów. To przełom na światowym rynku formulacji glifosatu, a jednocześnie odpowiedź Grupy CIECH na wyzwania związane z transformacją rolnictwa w kierunku bardziej zrównoważonym.

Skuteczna eliminacja chwastów na ścierniskach jest istotnym punktem w przygotowaniach pola do uprawy pod nadchodzące zasiewy. To niezwykle istotny etap i należy podejść do niego ze szczególną starannością, ponieważ chwasty, szczególnie te wieloletnie, zagrażają roślinom uprawnym od samego początku ich wegetacji, ograniczając ich wzrost i rozwój poprzez konkurencję o wodę, składniki pokarmowe oraz światło. Z pomocą w tej batalii przychodzi przełomowy na każdym polu herbicyd Halvetic – nowość w ofercie CIECH Sarzyna.

ZOBACZ FOTOGALERIĘ

– Jesteśmy pierwszą firmą na świecie, która zastosowała technologię BGT w skali przemysłowej i wprowadziła ją na rynek. Jednocześnie, jest to pierwsza tak znacząca innowacja w obszarze formulacji glifosatu od 45 lat. Efektem wieloletnich prac i badań jest nasz nowy produkt Halvetic, który wpisuje się nie tylko w nasz ambitny rozwój portfolio produktowego, ale również łączy troskę o środowisko naturalne z potrzebami nowoczesnego i zrównoważonego rolnictwa – mówi Wojciech Babski, Prezes Zarządu CIECH Sarzyna i szef biznesu AGRO w Grupie CIECH.

– Historia odkrycia glifosatu w XX w jest równie ciekawa, jak odkrycie syntezy mocznika w XIX wieku. Z glifosatem historia zaczęła się w 1950, a substancja ta jest dzisiaj najpopularniejszym herbicydem na świecie. Wynika to również z tego, że w ostatnich latach środki oparte na glifosacie taniały – powiedział Jacek Skwira manager portfolio produktów, i przypomniał że stosuje się go we wszystkich uprawach począwszy od zbóż i ryżu, przez soję, bawełnę aż po kukurydzę.

– Ze względu na Zielony Ład i Strategię od Pola do Stołu kraje unijne zaczęły wprowadzać restrykcje odnośnie stosowania środków ochrony roślin. Przykładowo Francja jako jeden z pierwszych krajów zakazała środków chemicznych, jeśli istnieje dla nich niechemiczna alternatywa. Jeśli zaś można zastosować chemię, to trzeba to zrobić w obniżonych dawkach, co budzi podejrzenia odnośnie skuteczności. Z kolei przykładowo Włochy czy Portugalia zakazały używania środków chemicznych przez użytkowników nieprofesjonalnych i w miejscach publicznych – powiedział Łukasz Łupicki, dyr. ds. rejestracji i badań firmy CIECH. Inne kraje wprowadzają inne, różnego rodzaju ograniczenia. – Równocześnie oczekiwania rolników są duże, więc jako firma musieliśmy im sprostać, pozostając w zgodzie z przepisami, tendencjami itp. Musieliśmy więc pójść w innowacje – dodał Łupicki.

Innowacyjne połączenie systemu adiuwantów (substancji pomocniczych) i innych dodatków, zapewnia pełną funkcjonalność glifosatu w jednym produkcie. Unikalne połączenie wszystkich kluczowych składników ułatwia przygotowanie cieczy roboczej, a także zwiększa retencję produktu na powierzchni zwalczanych chwastów, stwarzając korzystne warunki dla wnikania substancji aktywnej i przemieszczania jej do miejsca działania. Ogranicza także wpływ negatywnych czynników biotycznych (np. warstwa woskowa na powierzchni roślin), jak i abiotycznych (np. skrajne temperatury, niedostatek wody w glebie) na skuteczność zabiegu.

Dzięki temu technologia BGT pozwala na znaczące zmniejszenie dawki glifosatu na hektar – nawet o 50% w porównaniu do produktów konkurencji, bez rezygnacji ze sprawdzonej skuteczności. Efektywność innowacyjnej formulacji glifosatu potwierdzają liczne przeprowadzone badania – zarówno w warunkach polskich, jak i europejskich.

Nowy produkt CIECH Sarzyna będzie dostępny od maja w sprzedaży detalicznej.

AS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *