GIS będzie szukał glifosatu w żywności

W 2020 przebadanych zostanie ok. 80 tys. próbek żywności. W planach są m.in. dodatkowe badania kasz, płatków i mąki, związane z doniesieniami o obecności glifosatu w produktach zbożowych – poinformował rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego GIS Jan Bondar.

Plan pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu jest opracowywany na szczeblu centralnym we współpracy m.in. instytutami badawczymi i laboratoriami referencyjnymi z uwzględnieniem największych zagrożeń oraz zmieniających się przepisów i wymagań prawnych.

Łącznie w 2020 przebadanych zostanie ok. 80 tys. próbek żywności. Badane będą kasze, płatki i mąka w kierunku badania pestycydów specyficznych dla tych produktów. Prócz tego w 2020 roku utrzymano zwiększoną liczbę pobieranych próbek jaj do badań w kierunku Salmonelli oraz mrożonek w kierunku Listeria monocytogenes.

GIS skupiał się będzie na pobieraniu próbek jak najbliżej producenta i importera, aby w przypadku stwierdzenia przekroczeń, móc reagować jeszcze przed końcem terminu ważności produktów.

W przypadku stwierdzenia przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń określonych w aktach prawnych, podejmowane są odpowiednie działania w celu wyeliminowania zagrożenia w ramach urzędowej kontroli, wycofania produktu z obrotu oraz zgłoszenia informacji do sytemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF).

Gdy okazuje się, że dany produkt może stanowić zagrożenie dla konsumentów, Główny Inspektorat Sanitarny informuje o tym opinię publiczną za pośrednictwem tzw. ostrzeżeń publicznych zamieszczanych na stronie internetowej gis.gov.pl, a także na Facebooku i Twitterze. W ogłoszeniu takim pojawia się nazwa lub rodzaj produktu (nazwa producenta, nr partii, data ważności, zdjęcie) rodzaj zagrożenia oraz zalecenia dotyczące zachowania konsumenta.

PAP/wGospodarce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *