Fit przekąski od Frutavity na wielkanocny stół

Wielkanoc, to jeden z tych okresów w roku, w którym zjadamy najwięcej suszonych owoców i orzechów. Stanowią one nie tylko idealny komponent świątecznych wypieków i dań wytrawnych, co pożywną przekąskę między posiłkami. Firma Katolik Group, która nie dawno wypuściła na rynek skonfekcjonowane bakalie, poszerzyła asortyment o mąki bezglutenowe, kasze oraz zdrowe dodatki, z których przygotujemy fit kulinaria na wielkanocny stół.

Święta wielkanocne coraz bliżej. Konsumenci chętnie sięgną po orzechy, suszone owoce i inne bakalie i z nich przygotują świąteczne smakołyki. – Doskonale wiemy, jakie produkty najchętniej kupują klienci. Więc pod marką Frutavita, zwiększyliśmy asortyment o inne dodatki spożywcze takie jak kasze, mąki bezglutenowe, słodziki oraz przyprawy, aby zapewnić klientom możliwie największy wybór zdrowych produktów w przystępnych cenach – podkreśla Paweł Katolik, prezes Zarządu Katolik Group.

Mając szeroki wachlarz zdrowych produktów, z powodzeniem możemy zastąpić tradycyjne kaloryczne specjały zdrowymi, smacznymi przepisami.

O przygotowanie przykładowego menu wielkanocnego pokusiła się Katarzyna Wodzińska, dyrektor Zakupów firmy Katolik Group, oddział w Obornikach Śl. – Lubię eksperymenty kulinarne, ale jestem świadoma tego co jem. Obecnie na rynku jest wiele zdrowych i smacznych produktów, które można łączyć ze sobą na wiele sposobów, więc dlaczego lekko nie zmienić tradycyjnych przepisów o wiele zdrowszymi zamiennikami?- Przyznaje Katarzyna Wodzińska.

Muffiny owsiane.
1 szkl. płatków owsianych Frutavita
1/2 szkl. mleka
1 jajko
100 g jogurtu naturalnego typu grecki i coś do posłodzenia (miód, ksylitol czy syrop klonowy)
siemię lniane/ pestki dyni/ rodzynki/ żurawinę – Frutavita i oraz świeże owoce, np. borówki amerykańskie.
Wymieszaj składniki, przelej do foremek i wstaw do piekarnika na 20-30 min, nagrzanym do 180 st. C.

Serniczki na zimno z galaretką truskawkową bądź malinową na daktylowym spodzie.
Spód:
100g płatków owsianych Frutavita
150g daktyli Frutavita
20g kakao
30g masła lub oleju kokosowego
Biała masa:
500 g serka twarogowego Emilki 0%
20g żelatyny
słodzik – wg uznania
aromat waniliowy – wg uznania
200 ml wody
Galaretka:
400g malin
20g żelatyny
100 ml wody
słodzik – wg uznania
Wykonanie:
Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Daktyle odsączamy i miksujemy. Wszystkie składniki na spód mieszamy w misce. Masę wykładamy na dno formy. Wstawiamy do lodówki.
Biała masa: żelatynę zalewamy wrzątkiem (200ml). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W misce mieszamy serek Emilki z aromatem i słodzikiem. Mieszamy masę z żelatyną i wykładamy na spód.
Galaretka: gdy masa stężeje, przygotowujemy galaretkę. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (100ml). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Maliny blendujemy, mieszamy z żelatyną i słodzikiem. Galaretkę wylewamy na białą masę i kolejny raz wstawiamy do lodówki do stężenia.

Lekka sałatka z komosą ryżową
Opakowanie miksu sałat
kilka pomidorów koktajlowych (wg uznania)
pomelo obrane ze skórki
orzechy włoskie Frutavita
Ze dwie/ trzy łyżki komosy ryżowej Frutavita
sos jogurtowy

Przykładów na zdrowe i pożywne przepisy nie tylko na Wielkanoc można mnożyć. Zanim sięgniemy po zdrowe produkty, musimy zmienić nawyki żywieniowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *