Festiwal Ryb Słodkowodnych na Lubelszczyźnie
W dniu 05.08.2018 r. na terenie obiektu rekreacyjnego WYSPA WISŁA w Stężycy koło Dęblina, odbył się Festiwal „W KRAINIE LUBELSKICH RYB”. Była to już druga edycja. Podobnie jak zeszłoroczna cieszyła się zainteresowaniem przyjezdnych gości i dała możliwość promowania regionalnej gastronomii.
Malownicze tereny Ziemi Stężyckiej cieszą się coraz większą popularnością. Dzięki rozgłosowi jakie dają imprezy organizowane w dorzeczu Wisły i Wieprza, przepiękne nadwiślańskie krajobrazy służą prezentacji nowatorskiego nurtu w działalności rolniczej. Tym razem szczególnie ciekawie pokazano możliwości zagospodarowania zasobów w sektorze rolno-spożywczym. Prezentowano możliwości świadczenia usług ekologicznych w oparciu o własne hodowle rybackie. Dużo miejsca poświęcono działalności informacyjnej o możliwościach promowania postępu przez Instytucje Naukowe oferujące wsparcie badawczo-rozwojowe dla sektora spożywczego tj. Wydział Biotechnologii i Nauk o Środowisku KUL, Wydział Biologii i Biotechnologii UMCS, Centralne Laboratorium Agroekologiczne, Biuro Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Instytut Nowych Syntez Chemicznych w Puławach, IUNG w Puławach, PIWET w Puławach, Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki, Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowe Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej, Instytut Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk.
Odbyły się zawody wędkarskie o Puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, konkurs na „Najlepszą potrawę przygotowaną z wykorzystaniem ryb słodkowodnych”, pokaz filetowania i grillowania ryb, pokaz gotowania zupy rybnej, Turniej Sołtysów Powiatu Ryckiego i konkurs kulinarny dla dzieci. Były liczne atrakcje kulinarne: degustacje i sprzedaż potraw z lubelskich ryb, gotowanie zupy rybnej na stoisku LGD Owocowy Szlak, smażenie kotletów rybnych na stoisku Regionu Lubelskiego, wędzenie ryb z degustacją oraz różnorodne stoiska z żywnością regionalną i regionalnym rzemiosłem.
Przyjezdni mogli wziąć udział w warsztatach artystycznych pt. „Wykonaj rybę sam”. Przygotowano również baseny pokazowe z rybami słodkowodnymi, wystawy łodzi rybackich, pokazy wyrobu łodzi, a także pokaz wyplatania sieci. Bardziej odważni skorzystali z pływania łodzią motorową oraz na rowerach wodnych i kajakach. Strażacy wykonali pokaz ratownictwa wodnego.
Uroczystości uświetniały występy zespołu „Fantazja” z Księżomierzy.
Szczególne słowa uznania od fotoreporterów dla: Stowarzyszenia na rzecz wsi Wałowice za najpiękniejsze stoisko z produktami regionalnymi, Gospodarstwa Rybackiego KOCK za wspaniale przygotowane stoisko z kuchnią polową KP-340, Ośrodka Edukacji Ekologicznej w Sobieszynie za przygotowanie konkursów dla najmłodszych, Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy za przygotowanie degustacji dań, Gospodarstwa Rybackiego Bełżec za najbardziej oryginalny pokaz rzemiosła, Karczmy Rybackiej KARPIÓWKA za prezentację wspaniałego menu, Stowarzyszenia Wspierania Aktywności Twórczej z Opola Lubelskiego za wystawę rękodzieła artystycznego, Gospodarstwa Rybackiego MAZANÓW za prezentację wyposażenia rybackiego oraz Stowarzyszenia ECO-GALA za prezentacje wspaniałej kolekcji owocowych herbat.
Małgorzata T. GOLIASZ