Dlaczego nie warto marnować żywności?

Obecnie dostęp do żywności jest niemal nieograniczony. W sklepach możemy sięgnąć po setki artykułów. Do wyboru mamy różne produkty, smaki czy rodzaje opakowań. Niestety nadmiar powoduje, że czasem marnujemy żywność, a w efekcie wydane na nią pieniądze. Nie wszyscy zdają sobie sprawę również z tego, że jej wyrzucanie to realny koszt, jaki musi ponieść środowisko naturalne. Dlatego najlepiej racjonalnie gospodarować jedzeniem. Jeśli jednak zdarzy się, że kupimy go za dużo, wtedy warto włączyć kreatywność i spróbować zrobić „coś” z „niczego”.

Więcej w koszu, to mniej w portfelu

W ponad 1/3 przypadków wyrzucamy jedzenie dlatego, że minął jego termin przydatności do spożycia. Drugim powodem jest robienie zbyt dużych zakupów[1]. Dlatego zanim sięgniemy po kolejny produkt ze sklepowej półki zastanówmy się czy na pewno jest nam potrzebny. Pomoże w tym sporządzona wcześniej lista zakupów. Z kolei w sklepie sprawdźmy czy dany artykuł jest dobrej jakości, opakowanie jest nienaruszone, a termin przydatności do spożycia nie mija szybciej, niż zamierzamy go wykorzystać. Pamiętajmy, że za zakupione produkty musieliśmy przecież zapłacić. Zatem wyrzucając jedzenie, wyrzucamy do kosza nasze pieniądze – średnio ok. 50 zł na miesiąc.

Wyrzucając jedzenie szkodzisz środowisku

Stracone pieniądze to tylko jeden ze skutków marnowania żywności. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że oznacza to również realny problem dla środowiska naturalnego. Marnowanie żywności to bowiem utrata cennych zasobów naturalnych, które potrzebne były do jej wyprodukowania. W ten sposób zużywa się tysiące litrów wody i energii. To także dodatkowe koszty, które powstają przy transporcie i dystrybucji. Jak więc widać, racjonalne gospodarowanie jedzeniem we własnym domu wpływa nie tylko na stan naszego konta, ale też otaczającej nas przyrody.

Coś z niczego, czyli nowe pomysły na znane dania
Zdarzyć się jednak może, że kupimy lub przygotujemy za dużo jedzenia. Wtedy, zamiast je wyrzucać, zastanówmy się co możemy z niego przygotować. Kreatywność w kuchni pozwoli nie tylko zredukować kolejną listę zakupów, ale też może zaowocować nowymi, ciekawymi smakami i zaskakującymi połączeniami składników. Nie bójmy się eksperymentów! W przepisie na sałatkę jest ryż? Spróbujmy, jak będzie smakowała z makaronem. Wpadli niespodziewani goście? Zamiast zamawiać jedzenie na telefon, sprawdźmy czy nie mamy w lodówce składników, z których może powstać szybka, pyszna zapiekanka. Angażujmy całą rodzinę, także młodzież, która ma mnóstwo pomysłów. Inspiracji można szukać np. na stronie Akademii Uwielbiam www.akademiauwielbiam.pl. To program skierowany do VI-VIII szkoły podstawowej i III klasy gimnazjum w całej Polsce. W jego ramach zostały przygotowane dla nauczycieli specjalne materiały, z których uczniowie dowiadują się m.in., jak w prosty sposób zapobiegać marnowaniu żywności. Dodatkowo po realizacji programu mogli wziąć udział w konkursach, w których można było wygrać atrakcyjne nagrody.
PRZEPISY:

Piersi z kurczaka w szynce duszone w pomidorach, 2 porcje

– 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz
– makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra do podania
– 2 większe piersi z kurczaka
– 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
– 40 g sera żółtego w kawałku
– 1/3 szklanki bulionu warzywnego
– 1 cebula
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
– szczypta cukru
– szczypta soli oraz pieprzu do przyprawienia mięsa
– oliwa do smażenia

Ser pokroić na kawałek o długości ciut krótszej niż mięso, a o grubości około 8 mm. Piersi naciąć, do środka włożyć kawałek sera, natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie zawinąć plastrami szynki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso, około 3-4 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso odłożyć na talerz i szczelnie zawinąć w folię. Na tą samą patelnię dodać masło oraz drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę. Dodać pomidory, wlać bulion i smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz cukrem. Do sosu włożyć mięso, zakryć i dusić około 5 minut. Podawać z makaronem.

Kokardki z twarogiem i konfiturą wiśniową, 2 porcje

– 200 g makaronu Lubella Mini Kokardki do podania
– 4 łyżki konfitury wiśniowej Łowicz
– 120 g twarogu włoskiego
– 100 g borówek
– 4 łyżki płatków migdałowych
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka cytryny
– kilka listków mięty do dekoracji

Makaron wymieszać z twarogiem, borówkami, miodem, sokiem z cytryny i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz dodatkowo z konfiturą wiśniową Łowicz. Udekorować listkami mięty. Podawać na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *