Czy wiesz, co kryje w sobie marchewka?

Marchew i sok marchwiowy charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysokim poziomem substancji odżywczych. Są źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu. 200 g marchewki czy 200 ml pasteryzowanego lub świeżego soku marchwiowego to zaledwie około 80 kcal.

BETA-KAROTEN (PROWITAMINA A) w organizmie przekształca się w WITAMINĘ A, która wspiera właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narządu wzroku; pomaga zachować zdrową skórę; pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego; przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

Jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności I Żywienia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *