Czas na przedzbiorczą ochronę jabłek

Okres przedzbiorczy nie oznacza końca ochrony w sadach. Na tym etapie należy skupić się na zabezpieczeniu jabłek przed chorobami przechowalniczymi, wywoływanymi przez grzyby. To szczególnie ważne w obecnym sezonie, ponieważ w pierwszych tygodniach lata występowały intensywne opady deszczu, przez co wzrosła presja na przykład ze strony parcha przechowalniczego. Rozwiązaniem, które pozwoli skutecznie zwalczać te choroby, a jednocześnie zadbać o bezpieczeństwo owoców, jest preparat oparty o naturalną substancję – laminarynę.

Druga połowa lata i okres przedzbiorczy to specyficzny etap wegetacji w sadach jabłoniowych. Zostały już wykonane wszystkie zabiegi przeciwko głównym chorobom grzybowym, szkodliwe motyle zakończyły loty, więc nie ma konieczności dalszego stosowania insektycydów. Nie oznacza to jednak, że owoce – szczególnie te przeznaczone do przechowywania – nie wymagają żadnej ochrony. Na początku września bardzo ważnym działaniem jest zabezpieczenie jabłek przed chorobami przechowalniczymi, których sprawcami są przede wszystkim grzyby. Wiele problemów może przysparzać sadownikom gorzka zgnilizna, mokra zgnilizna, brunatna zgnilizna czy szara pleśń. Kolejna groźna choroba to parch przechowalniczy, wywoływany przez grzyby gatunku Venturia inaequalis. Zazwyczaj presja ze strony parcha jest największa w kwietniu i maju, znacznie rzadziej w czerwcu i lipcu. Jednak w takim roku jak bieżący – kiedy ze względu na intensywne deszcze w pierwszych tygodniach lata presja infekcji wtórnych była znacznie wyższa niż zwykle – ryzyko związane z porażeniem owoców patogenem wywołującym tę chorobę jest bardzo duże. Dlatego należy pamiętać o realnym zagrożeniu ze strony parcha przechowalniczego i skupić się na ochronie owoców przed zbliżającymi się zbiorami.

Skutecznie i bez pozostałości

Dużym wyzwaniem w przedzbiorczej ochronie jabłek jest połączenie skuteczności zabiegów z bezpieczeństwem plonów. To szczególnie ważne dla tych sadowników, którzy prowadzą produkcję zgodnie z coraz popularniejszym trendem minimalizowania pozostałości środków ochrony roślin w owocach. Poszukują oni rozwiązań, które umożliwią osiągnięcie takiego efektu.

Można stosować środek zawierający naturalną substancję pozyskiwaną z brunatnic – laminarynę (5%, 45 g/l), która działając systemicznie w roślinie, wzmacnia jej naturalną odporność na patogeny. Po zabiegu rośliny są lepiej przygotowane na atak czynników chorobotwórczych, ponieważ wytwarzają się w nich naturalne mechanizmy obronne, m.in. białka odpornościowe – fitoaleksyny, hamujące rozwój różnych patogenów. Końcowym efektem jest lignifikacja ścian komórkowych, czyli stworzenie naturalnej bariery ochronnej przed wniknięciem chorobotwórczych czynników z zewnątrz. Działanie to utrzymuje się przez 12-14 dni.

Potwierdzona ochrona

Badania ścisłe nad skutecznością tego rozwiązania, rekomendowanego do ochrony przed najważniejszymi chorobami przechowalniczymi, prowadzono przez kilka lat, m.in. w sezonie 2016/17. Zabiegi były wykonywane w okresie 4 tygodni poprzedzających zbiór owoców – czterokrotnie, w odstępach co 7 dni. Działanie tego preparatu zostało porównane do konwencjonalnego fungicydu, użytego w zarejestrowanych terminach, czyli 3 tygodnie i tydzień przed zbiorem. Następnie zebrane owoce były przechowywane przez 4,5-5 miesięcy w zwykłej chłodni, a po tym okresie przez 7 dni w temperaturze pokojowej. Jak wynika ze zrealizowanych badań, w warunkach niewielkiej lub średniej presji ze strony patogenów, które są sprawcami chorób przechowalniczych jabłek, skuteczność była porównywalna do konwencjonalnego fungicydu. Również doświadczenia, które zostały przeprowadzone w sezonach 2018/19 i 2019/20, potwierdziły te wyniki. Oznacza to, że zastąpienie w okresie przedzbiorczym standardowych fungicydów zabiegami z wykorzystaniem tego pozwala uzyskać porównywalnie wysoki poziom ochrony przed chorobami przechowalniczymi jabłek.

Dzięki zawartości naturalnej substancji, jaką jest laminaryna, rozwiązanie to zapewnia całkowite bezpieczeństwo roślin, a po jego użyciu nie występują pozostałości. Jak wykazały przeprowadzone doświadczenia, w programach ochrony, gdzie środkiem tym zastępowano część zabiegów wykonywanych konwencjonalnym fungicydem, ograniczona została liczba wykrywanych w owocach substancji aktywnych (od 1 do 3 substancji mniej). Zredukowanie liczby zabiegów tradycyjnymi fungicydami sprawia również, że zmniejsza się ryzyko powstawania ras odpornych patogenów. Ze względu na brak okresu karencji produkt może być stosowany krótko przed zbiorem oraz pomiędzy zbiorami – zarówno w sadach zwykłych, jak i w produkcji ekologicznej.

RedM red.AS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *