Co warto wiedzieć o ubezpieczeniach rolnych?

Niedobre doświadczenia branży rolnej z ubezpieczeniami sprzed kilkunastu lat spowodowały, że przedsiębiorcy rolno-spożywczy nie kupują masowo ochrony. Dobitnie pokazują to dane gromadzone przez GUS w Rocznikach Statystycznych Rolnictwa. Choć w ostatniej dekadzie ich popularność rośnie, to w zeszłym roku sprzedano ich jedynie 165 tys., to połowa liczby polis, które były kupowane na początku lat 90. Utrwalił się też, pogląd, że wypłacane w ramach polisy środki nie są w stanie pokryć strat. To nieprawda.

– Owszem, biorąc pod uwagę koszt standardowych ubezpieczeń, może on stanowić istotną pozycję w budżecie przedsiębiorcy wpływającą na opłacalność produkcji. Należy jednak pamiętać, że likwidacja szkód, które mogą wystąpić np. w wyniku przymrozków, jest o wiele bardziej kosztowna od składki. Co więcej, ubezpieczyciele są otwarci na negocjacje, dzięki czemu można dopasować ochronę do potrzeb i możliwości finansowych ubezpieczonego – zauważa Tomasz Brzozowski, Dyrektor ds. Ubezpieczeń Sektora Rolno-Spożywczego w EIB SA.

Firmy ubezpieczeniowe zachęcają:

Ochrona jest mniej kosztowna od strat
Poziom stawek za ubezpieczenia rolne wzrósł w ostatnich latach, jednak mimo to są one znacząco niższe od strat finansowych, na jakie narażeni są przedsiębiorcy z powodu ewentualnej utraty zbiorów. Przykładowo, koszt pakietu podstawowych ryzyk upraw to zaledwie 2% wartości sumy ubezpieczenia (potencjalnych strat).

Ubezpieczenie to produkt elastyczny
Ubezpieczenia dla przedsiębiorców rolno-spożywczych to złożone produkty, obejmujące ochroną wiele aspektów działalności, które można konfigurować w zależności od potrzeb. Zapewniają ochronę na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń pogodowych zarówno w okresie wegetacji upraw, zbiorów, jak i w czasie przechowywania czy przetwarzania. Dzięki temu nawet w przypadku niekorzystnych warunków pogodowych w danym roku przedsiębiorca będzie miał zapewniony odpowiedni poziom zysku. Polisę należy dopasować do charakteru działalności i związanych z nim ryzyk. Odpowiednie ich wyszczególnienie oraz skalkulowanie, jak wpływają na zarobek, może nawet znacząco odbić się na ostatecznej cenie ubezpieczenia.

Broker zapewnia kompleksowe wsparcie biznesowe
Współpraca przedsiębiorcy rolno-spożywczego z brokerem zapewnia nie tylko lepszą pozycję negocjacyjną w procesie zakupu polisy i optymalizację wysokości składki. Zawarcie ubezpieczenia to dopiero początek obowiązków, jakie przyjmuje na siebie broker. Przede wszystkim na bieżąco doradza, w jaki sposób realizować obowiązki wynikające z ubezpieczenia, żeby nie narazić się na odmowę wypłaty odszkodowania. Pilnuje on też, żeby wypłacane przez ubezpieczyciela środki były odpowiednie do rozmiarów strat. – W ramach swoich obowiązków obserwuje też zachodzące zmiany prawne i informuje przedsiębiorcę o ewentualnych nowych obowiązkach, nie tylko związanych z prawem ubezpieczeniowym, ale też cywilnym i gospodarczym. Oferuje też analizę i konsultację umów handlowych pod kątem odpowiedzialności przedsiębiorcy, a także zapewnia wsparcie specjalistów od eksploatacji maszyn i urządzeń – dodaje Tomasz Brzozowski z EIB SA.

Klimat się zmienia, eksport rośnie
Zmiany klimatyczne są faktem i muszą się na nie przygotować wszyscy przedstawiciele sektora rolno-spożywczego. Gwałtowne zjawiska pogodowe i anomalie będą coraz częściej wpływały na działalność. Przykładowo, w tegorocznym sezonie, na skutek suszy zbiory niektórych owoców były nawet o 40% niższe niż przed rokiem. Trzeba też zauważyć, że rośnie eksport polskich produktów. Niedotrzymanie zobowiązań w przypadku kontraktów zagranicznych może wiązać się z dużą stratą po stronie polskiego przedsiębiorcy, nawet jeżeli brak realizacji wynikał z katastrof pogodowych. Na szczęście także przed tym można się ochronić ubezpieczeniem.

EIB SA.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *