3 edycja akcji edukacyjnej Zboże smakuje i inspiruje zakończona.

Z początkiem kwietnia zakończyła się 3 edycja popularnej akcji informacyjno-promocyjnej „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III”. Jej celem była szeroko pojęta edukacja na temat zdrowego trybu życia, a przede wszystkim roli jaką pełnią przetwory zbożowe w  odpowiednio skomponowanym jadłospisie. W ramach kampanii prowadzone były liczne działania zarówno w mediach tradycyjnych, jak też w Social Media
i blogosferze. Przeprowadzone zostało również badanie sprawdzające wiedzę mam na temat prawidłowej diety oraz znaczenia produktów powstałych ze zbóż.

Trzecia edycja kampanii edukacyjnej Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III trwała od października 2017 r. do 3 kwietnia 2018 r. Organizatorem akcji była Krajowa Federacja Producentów Zbóż, a podstawowym celem uświadamianie istotnej roli, jaką według specjalistów ds. żywienia pełnią przetwory zbożowe w codziennej diecie człowieka. Aby dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców działania organizatorów objęły zarówno prasę, portale internetowe, jak też Social Media. Poza tym nawiązano współpracę z popularnymi blogerami, w tym kulinarnymi, dzięki czemu szeroko promowaliśmy idee wkomponowywania przetworów zbożowych do codziennego menu poprzez inspirujące i proste przepisy na smaczne potrawy z makaronami, kaszami, pieczywem, płatkami zbożowymi czy dania na bazie mąki. Z kolei Światowy Dzień Makaronu i Światowy Dzień Zdrowego Śniadania stały się okazją do przeprowadzenia akcji informacyjnych w TV i radio. Kampanię merytorycznie wsparł również ekspert – dr hab. Dariusz Włodarek, który wyjaśniał Polakom rolę przetworów zbożowych w codziennej diecie i korzyści dla naszego organizmu wynikające z ich spożycia. –  Dobrze, że Polacy doceniają nasze rodzime przetwory zbożowe. Stanowią one jeden z zasadniczych elementów naszej codziennej diety. W Piramidzie Prawidłowego Żywienia produkty zbożowe znajdują się prawie u podstawy, dlatego powinny znaleźć swoje miejsce w we wszystkich głównych posiłkach. Znakomicie komponują się z innymi produktami spożywczymi, wprowadzają urozmaicenie i wzbogacenie diety, ponieważ każdy z nich posiada inne walory smakowe i mnóstwo wartościowych składników odżywczych.

Co wiemy na temat przetworów zbożowych?
W ramach kampanii Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III przeprowadzone zostało także badanie wśród mam1. Odpowiadały one na pytania związane ze zdrowym trybem życia, z podstawami odżywiania, a przede wszystkim zbadano ich wiedzę na temat przetworów zbożowych. Okazało się, że większość badanych (65%) wie, że przetwory zbożowe są jedną z najważniejszych kategorii spożywczych, zaraz po warzywach i owocach. Jednocześnie jednak niemal taka sama ilość odpowiadających (64%) twierdzi, że należy je spożywać średnio 1-2 razy dziennie, a  6%, że nawet rzadziej. Tymczasem eksperci ds. żywienia podkreślają, że przetwory zbożowe powinny pojawiać się na naszych talerzach w większości z zalecanych 4-5 posiłków. Blisko 90% pytanych zadeklarowało też, że wie jakie składniki odżywcze są zawarte w przetworach zbożowych. Jednak nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, że wartościowe pod tym względem są wszystkie ich kategorie. Np. o tym, że mąka zawiera wiele składników mineralnych wie 37% badanych, a świadomych faktu, że wszystkie płatki czy pieczywo to źródło pochodzących ze zbóż witamin z grupy B jest 54% respondentek. Taka sama ilość kobiet wie, że wartościowe pod względem odżywczym są wszystkie rodzaje kasz.

Obserwujemy, że prowadzona przez nas akcja przynosi rezultaty i coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z ważnej roli przetworów zbożowych w codziennej, prawidłowo skomponowanej diecie. Naszymi działaniami chcemy nie tylko przybliżyć tę kategorię spożywczą Polakom i odczarować mity krążące na jej temat, ale też uporządkować i uzupełnić – często jeszcze niepełną wiedzę konsumentów. Chcemy też zachęcić do sięgania po rodzime przetwory zbożowe. Polskie zboża są wysokiej jakości, a polscy producenci spełniają restrykcyjne wymagania norm prawnych – zarówno krajowych, jak i unijnych – mówi Rafał Mładanowicz Prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż.

Mimo, że tegoroczna edycja akcji już się skończyła, wciąż można czerpać wiedzę na poruszane w niej zagadnienia. Wystarczy odwiedzić bloga na stronie www.kfpz.pl, by przekonać się, że warto sięgać po przetwory zbożowe każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *