Reklama

Prawidłowa uprawa mieszanek międzyplonów

Zadaniem mieszanek roślin poplonowych jest poprawa żyzności gleby oraz poszerzenie wąskiego płodozmianu. Ważne, by skład mieszanek był wielogatunkowy. Odpowiednio dobrany uruchamia i gromadzi składniki pokarmowe nie tylko dla samych siebie, ale i dla roślin następczych. Zapewnia wysoką aktywność mikrobiologiczną oraz podnosi zawartość próchnicy w glebie – korzystnie wpływa na środowisko glebowe – wykazuje działanie fitosanitarne. Dodatkową zaletą stosowania mieszanek poplonowych jest kompensacja czynników stresowych, skuteczne tłumienie niepożądanych na polu roślin oraz okrywa gleby ograniczająca jej erozję.

  • 0

Copa i Cogeca wzywają do prawdziwego uproszczenia złożonych zasad WPR

W związku ze zbliżającym się głosowaniem nad projektem aktu delegowanego Komisji zmieniającego rozporządzenie delegowane 639/2014 w sprawie przepisów dotyczących płatności bezpośrednich dla rolników, w tym zazieleniania zaplanowanym na najbliższe posiedzenie COMAGRI tj. 30 maja 2017 r., Copa i Cogeca wysłały pismo do wszystkich posłów do PE należących do tej Komisji. W piśmie tym Copa i Cogeca ponownie apelują o odrzucenie zaproponowanego aktu delegowanego Komisji w sprawie zazieleniania.

Nowy zakład POLMLEK w Lidzbarku Warmińskim

3 miliony litrów serwatki na dobę, innowacyjne technologie i standardy farmaceutyczne. W Polsce, a dokładnie w Lidzbarku Warmińskim powstał jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Inwestorem jest Grupa Polmlek, która stała się liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w tej części Europy. Nowa inwestycja Grupy Polmlek to zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy). Z białka produkowanego w Lidzbarku powstają między innymi najwyższej jakości odżywki dla osób aktywnych fizycznie. Czołowi światowi wytwórcy produktów spożywczych dla sportowców już dziś używają WPC z Lidzbarka.

Po raz pierwszy w historii polskiego mleczarstwa tak duża inwestycja została wykonana bez generalnego wykonawcy. Na każdym etapie projektowania uczestniczyli pracownicy Grupy Polmlek, dzięki czemu wszystkie rozwiązania zostały dostosowane do potrzeb i specyfiki firmy. Nowoczesny zakład wyróżnia fakt, że cały proces produkcji jest w pełni kontrolowany i zautomatyzowany. Wszystkie instalacje budynku są sterowane przez kilka komputerów i czterech operatorów ulokowanych w jednym miejscu. Pozwala to na zoptymalizowane zarządzanie produkcją oraz energią, klimatyzacją czy wentylacją. Kompleks zbudowany jest w całości z betonu w technologii ślizgowej, dzięki czemu produkty wytwarzane spełniają najwyższe normy sanitarne – standardy farmaceutyczne. Proszkownia została wyposażona w nowoczesne urządzenia i systemy informatyczne, a instalacje w innowacyjne systemy zaworowe, które wyposażone są w najbardziej zaawansowaną technologię zabezpieczania, mycia, płukania, a także dezynfekcji samego zaworu. Cały proces kontrolowany jest przez system informatyczny typu MES, dzięki czemu w każdym momencie możliwa jest analiza parametrów poszczególnych instalacji i ilości przerobionego surowca. Firma Schwarte-Milfor Sp. z o.o. na potrzeby nowej inwestycji Polmleku dostarczyła największe w Europie silosy o pojemności 500 tysięcy litrów każdy. Zostały one wyprodukowane w Olsztynie. Co istotne, zakład w 95% wykorzystuje do procesów produkcyjnych wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki.

Budżet inwestycji to 250 mln z i znajduje się na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jako jeden z największych tego typu obiektów w Europie, otwiera zupełnie nowe perspektywy na zagospodarowanie składników mleka. Nowoczesna instalacja technologiczna w Lidzbarku Warmińskim daje możliwość wydzielenia z mleka i serwatki bardziej wyspecjalizowanych składników odżywczych, takich jak białka, cukry czy sole mineralne. Stworzenie nowego projektu ma ogromny wpływ na stabilizację i poprawę rynku serwatki w całej Polsce. Dzięki tej inwestycji Grupa Polmlek wytycza nowe trendy gospodarcze, za którymi podążają inne firmy w kraju i Europie.

Zakład w dużej mierze zbudowano przy udziale polskich inżynierów oraz rodzimych technologii. Poprzez zastosowanie wylewania betonu w technologii ślizgowej ściany budynku nie posiadają żadnych łączeń, co zapewnia szczelność i sterylność pozwalającą osiągnąć standardy farmaceutyczne. W najbardziej szczytowym momencie na budowie pracowało łącznie do 700 osób dziennie, a w ciągu doby zużywano około 400 metrów sześciennych betonu. Budowa jednego z największych zakładów w Europie trwała nieco ponad rok, a doprowadzenie go do pełnej zdolności produkcyjnej zajęło jedynie 6 miesięcy. Uruchomienie produkcji nastąpiło 30.03.2016 r. – dokładnie rok po rozpoczęciu budowy i zaledwie 17 miesięcy od momentu rozpoczęcia projektu. Przy realizacji inwestycji oraz jej uruchomieniu czynnie brali udział pracownicy Polmleku, którzy obecnie pracują w proszkowni. Dzięki inwestycji powstało 70 nowych miejsc pracy.

Od 3 miesięcy przerabia się tu od 2,5 do 3 milionów litrów serwatki dziennie, zaś docelowa zdolność produkcyjna ma wynosić 6 milionów.

Dwóch najważniejszych unijnych urzędników odpowiedzialnych za europejskie rolnictwo będzie gościć na XV FSM

Jerzy Plewa, Dyrektor Generalny w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (DG AGRI) w Komisji Europejskiej po raz kolejny zaszczyci swoją obecnością Forum Spółdzielczości Mleczarskiej. To obok komisarza Phila Hogana, drugi niezwykle ważny urzędnik odpowiedzialny za unijne rolnictwo, który będzie uczestniczył w konferencji 18-20 października br. w Serocku. Szef DG AGRI brał udział w XII i XIII edycji wydarzenia.

Zdrowe liście i ziarno bez mikotoksyn

Zwalczanie patogenów grzybowych, sprawców chorób roślin uprawnych co rok stanowi nie lada wyzwanie dla producentów rolnych. Wynika to w dużej mierze z faktu, iż organizmy grzybowe bardzo łatwo przystosowują się do środowiska i równie łatwo się rozprzestrzeniają. Ponadto niewłaściwie wykonywane zabiegi środkami ochrony roślin powodują powstawanie ras patogenów odpornych na wybrane substancje czynne produktów stosowanych do ich zwalczania.

  • 0

Dziś Światowy Dzień Mleka

Światowy Dzień Mleka został stworzony przez Organizację do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 2001 roku mając na celu popularyzację mleka jak też jego walorów zdrowotnych.

Rynek cydru spowolnił

W ostatnim roku rynek cydru nieco spowolnił, w dużej mierze przez strategię graczy piwnych. Dlatego producenci cydru szukają nowych sposobów, by przyciągnąć konsumentów, którzy zasmakowali w naturalnych, nieprzetworzonych i regionalnych produktach. Firma AMBRA S.A. postawiła na produkcję Cydru Lubelskiego Niefiltrowanego. W pierwszym roku zakłada sprzedaż miliona butelek.

Subscribe to this RSS feed

14°C

Warszawa

Bezchmurnie

Wilgotność: 76%

Wiatr: 17.70 km/h

  • 27 Maj 2017 21°C 10°C
  • 28 Maj 2017 25°C 9°C
Banner 468 x 60 px